6 Comments

 1. Bernadette van Hellenberg Hubar
  december 10, 2019 @ 12:07 pm

  Dit is wat nu op DeGiro staat over het uitlenen van effecten:

  “Basic Profiel
  Met dit profiel kunnen uw effecten uitgeleend worden. Hiervoor moet altijd voldoende onderpand worden aangeboden bij DEGIRO. Lees meer
  Niet meer dan 30% van uw posities of uw 2 grootste posities mogen geleend worden door DEGIRO. Voor meer uitleg over het uitlenen van effecten verwijzen wij u naar de Nadere Informatie Beleggingdiensten document over Beleggingsdiensten. DEGIRO werkt op dit moment aan een functionaliteit waarmee u zelf kunt aangeven welke posities u wilt uitlenen.”

  Zou dit nu voor jou verschil uitmaken?

  😉 Bernadette

  Reply

  • Saska | Finance Monkey
   december 11, 2019 @ 5:56 pm

   Als ik inderdaad zou kunnen bepalen dat bepaalde posities niet mogen worden uitgeleend dan zou ik kiezen dat inderdaad niks wordt uitgeleend en zou dat wel het verschil maken tussen custody en normaal.

   Reply

   • Bern4dette
    december 14, 2019 @ 8:15 am

    Iets zegt me dat dat niet de intentie is van DeGiro. 😉
    Toch begrijp ik het nog niet helemaal. Banken gebruiken het geld van hun spaarders toch ook om er beleggingen mee te doen. Is dat niet hetzelfde minieme risico als wat je hierboven beschrijft?

    Ik heb overigens inmiddels ook verschillende andere items op deze site gelezen. Wat goed dat je het zo helder op een rij zet. Het verhaal over pensioenbeleggen heb ik her en der al verspreid.

    Reply

    • Saska | Finance Monkey
     december 16, 2019 @ 3:59 pm

     Haha ik denk inderdaad dat dat niet de intentie is van DeGiro.. 🙂

     Het klopt dat banken ook zo werken (ook met het uitlenen van effecten trouwens, niet alleen met spaargeld). Toch vind ik hier wel meer risico aan zitten. Vaak wordt securities financing (waar het uitlenen van effecten onder valt) een beetje gezien als een cowboy business. Nu is het niet meer zo erg als 10 jaar geleden heb ik me laten vertellen. Vaak word er wel voldoende onderpand gevraagd voordat de effecten worden uitgeleend. Toch zie ik het als een soort domino spel, als er 1 gaat… Maargoed, dat is mijn persoonlijke mening.

     Bedankt!

     Reply

 2. Jops
  maart 18, 2020 @ 2:38 pm

  Dank voor het heldere artikel!

  Ik ben een ENORME beginner in de beleggingswereld. Ik denk erover om vooral te gaan beleggen in ETFs.

  Krijg je bij ETFs uberhaupt ook dividend uitgekeerd, die dan in geval van een custody account, extra “belast” worden? Of maakt het bij ETFs dus eigenlijk niet zo veel uit, los van het risico dat de effecten (deels) verloren gaan als uit/inlener failliet gaan?

  Bvd!

  Reply

  • Saska | Finance Monkey
   maart 18, 2020 @ 3:03 pm

   Hi Jops,

   Dan zijn dit hele spannende tijden om te beginnen! Lees je vooral goed in zodat je weet wat je doet 🙂
   Bij ETFs verschilt het per ETF of je dividend krijgt uitgekeerd of dat dit binnen de ETF meteen wordt herbelegd. De voor de ETFs die ik zelf aanhoud worden elke 3 maanden dividend uitgekeerd. Deze zijn inderdaad extra belast bij een custody account.

   Veel succes!

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *