Skip to content

5 Comments

 1. Emma
  december 21, 2020 @ 9:17 pm

  Hi!

  Hoe zit het eigenlijk met het betalen van dividendbelasting? Moet je dat al betalen als het op je beleggersrekening is gestort? Zo ja, dan kan een acc toch alsnog voordeliger zijn ook al moet je er voor betalen tov een dist?

  Alvast bedankt!

  Reply

  • Saska @ Finance Monkey
   december 23, 2020 @ 10:31 am

   Hi Emma,
   Dividendbelasting wordt ingehouden wanneer er dividend wordt uitgekeerd. Nu kennen we in Nederland Vermogensrendementsheffing, dit is een % aan belasting wat over het vermogen betaalt dient te worden in box 3. Aangezien we anders zowel over dividend als over het vermogen in box 3 belasting zouden moeten betalen, wat dubbel belasting zou betekenen, kun je rechtstreeks afgestane dividendbelasting in Nederland terugvragen via de belastingdienst. Via fondsen zoals een ETF is dit iets ingewikkelder, dan moet namelijk het fonds een dergelijke status hebben, en dit kan vaak niet. Hierdoor betaal je vaak alsnog 15% dividendbelasting via het fonds (afhankelijk waar het fonds gepositioneerd is en de verdragen met dat land). Hierbij is er weinig verschil tussen accumulerend ten opzichte van distributie, aangezien dan intern bij het fonds dividendbelasting moet worden afgestaan bij ontvangst van het dividend, ongeacht of ze dit uitkeren of meteen herinvesteren. Mocht je je hier tegen willen wapenen, dan kun je dus kiezen voor individuele aandelen of een ETF welke zich richt op growth stocks (aandelen die geen dividend uitkeren maar binnen het bedrijf herinvesteren zodat de aandelen op termijn meer waard worden).

   Reply

   • Emma
    december 24, 2020 @ 9:04 am

    Hi Saska,

    Dank voor je snelle antwoord!
    Ik begrijp wat je bedoeld. Is dat dus ook het geval voor VWRL? Want daar is wel een belastingverdrag voor toch?

    Cheers!

    Reply

    • Saska @ Finance Monkey
     januari 6, 2021 @ 5:22 pm

     Hi Emma, Voor VWRL geldt inderdaad hetzelfde als hierboven beschreven. Bij VWRL heb je dus ook dividendlekkage (Zie hier het artikel daarover)

     Reply

 2. Mirjam
  januari 14, 2021 @ 9:19 am

  Mijn vraag is beantwoord, dankjewel!

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *