De voordelen en nadelen van beleggen

Als je begint met beleggen is het belangrijk om de voordelen en nadelen te weten, zodat je voor jezelf kunt bepalen of beleggen bij je past. Op FM gaat het vaak over beleggen, financieel onafhankelijk worden, passief inkomen en verschillende type beleggingen die je kunt maken. Toch kan het prima zijn dat je veel mensen om je heen altijd enthousiast hoort vertellen over beleggen maar dit misschien wel helemaal niet bij jou past.
Inhoudsopgave
Voordelen van beleggen
Op zoek naar een manier om meer rendement te behalen dan op je spaarrekening? Dan is de kans groot dat je vaak te horen hebt gekregen dat je moet gaan beleggen. Laten we dan ook beginnen met de voordelen van beleggen op te noemen.
Hoger rendement
Over het algemeen, als we kijken naar de rendementen op de aandelenmarkt van de afgelopen 100 jaar (bijvoorbeeld DowJones Index vanaf 1915 tot nu) zien we dat deze is gestegen van zo’n 1.500 USD in 1915 tot 26.385 USD tegenwoordig. Over iets meer dan 100 jaar zou je dus je geld hebben kunnen vermenigvuldigen met 17.4 keer. Dat is nog eens een rendement. Het rendement op en spaarrekening valt hierbij in het niets. Ben je dus op zoek naar rendement dan is de aandelenmarkt hiervoor een van de makkelijkste plekken.
Let op: Beleggen brengt risico met zich mee. Er bestaat de mogelijkheid je inleg te verliezen.
Rente-op-rente
We hierboven werd het al even aangehaald, maar rendement wordt behaald door te blijven herinvesteren van je geboekte winsten. Dit principe wordt ook wel rente-op-rente genoemd en werkt ook voor de aandelenmarkt.
Liquide
Wanneer we kijken naar manieren om je geld weg te zetten dan is je lopende spaarrekening natuurlijk het meest liquide. Een goede tweede is beleggen op een aandelenmarkt. Zolang je belegd in producten die veel verhandeld worden kun je spreken over liquide producten. Je zou dus van de ene op de andere dag kunnen zeggen dat je alles verkoopt en je kunt iets anders met je geld gaan doen. Het nadeel bij beleggen kan zijn dat dit op een moment is wanneer de beurs er niet zo goed voorstaat.
Passief inkomen
Net zoals dat je op een spaarrekening rente ontvangt, krijg je bij beleggen op de aandelenmarkt vaak dividend. Je weet alleen niet precies van te voren hoeveel dit dividend zal zijn op jaarlijkse basis. Afhankelijk van het aandeel wordt dividend een aantal keer per jaar uitgekeerd. Dit kan zorgen voor een fijn extra inkomen op regelmatige basis.
Nadelen van beleggen
Natuurlijk kan ik hier super positief gaan doen over beleggen, maar er zijn ook zeker wel nadelen waarover nagedacht dient te worden. Misschien zijn ze niet op je van toepassing of vormen ze voor jou geen bezwaar, dat is mogelijk. Onthoudt alleen dat het niet 100% een rooskleurig & positief plaatje is.
Je kunt geld verliezen
Een van de grootste nadelen van beleggen is natuurlijk wel dat er de mogelijkheid bestaat dat je je geld kunt verliezen. Dit nadeel heb je niet wanneer je geld op een spaarrekening staat. Je bent er bij beleggen dus niet zeker van dat hetgeen wat je inlegt ook daadwerkelijk hetgeen is wat je weer kunt opnemen. Sommige mensen vinden daarom beleggen ook veel op gokken lijken.
Onzekerheid over toekomstige rendementen
We kunnen kijken naar historische rendementen, maar helaas kan niemand precies met haar/zijn glazen bol voorspellen wat de toekomst voor ons in petto heeft. Immers: behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel over het timen van de markt ging hier ook al deels over. Sommige mensen kunnen dit zien als nadeel. Ze hebben liever geen onzekerheid en kiezen daarom voor een langer rendement.
Bij verlies: langere tijdshorizon nodig om verliezen goed te maken
Wanneer je beleggingsportefeuille in de min staat door slechtere tijden op de aandelenmarkt is het van belang om niet meteen al je aandelen te verkopen. Een lange(re) termijn visie is in dit geval belangrijk om de verliezen weer te boven te komen en ervoor te zorgen dat je portefeuille weer in de groene cijfers komt te staan. Als je op zoek bent naar een snelle methode om veel rendement te behalen dan is dit mogelijk met handelen op de aandelenbeurs, maar hier is veel kennis voor nodig en heeft mogelijk ook grote gevolgen (grote verliezen zijn ook zeker mogelijk). Wanneer je kiest voor gespreide instrumenten zoals ETFs wordt dit risico minder (maar blijft bestaan).
Meer risico
Risico staat gelijk aan rendement. Hoe hoger het risico, hoe meer rendement mensen graag willen zien om voor de risico’s te compenseren. Dit hogere risico leidt natuurlijk ook weer tot het mogelijk (deels) verliezen van je inleg. Hou dit wel in gedachte wanneer je besluit te investeren/beleggen. Zeker wanneer eenzelfde product een veel hoger rendement biedt dan de andere producten. (Kan iemand zich Icesave nog herinneren?)
Kost veel tijd
Wanneer je net begint met beleggen kost het veel tijd om je erin te verdiepen en te bepalen wat je wil doen met je geld. In welke instrumenten wil je beleggen? Via welke broker of bank? Dit zou je natuurlijk kunnen voorkomen door iemand anders voor je te laten beleggen maar daar zitten vaak hoge kosten aan wat je rendement enorm drukt. Het kan zelfs zijn dat, ook al heeft je portefeuille winst gemaakt, je door de kosten nog steeds een negatief rendement behaald. Zelf ben ik dan ook meer voorstander van zelf beleggen en kennis opdoen. Ik vind het proces ook echt leuk om mee bezig te zijn, dus dat helpt. Maar zelfs dan kost het nog steeds tijd om te bepalen hoeveel je wil inleggen die maand, wat je wil aankopen etc.
Voordelen en nadelen van beleggen: de keuze is aan jou!
Welke keuze je ook maakt: wel of niet beleggen? Onthou dat je je er zelf goed bij moet voelen. Laat je vooral niet meeslepen door de hype of omdat rendementen op de spaarrekening nu enorm laag zijn. Het is jou geld en jij moet bepalen wat je er graag mee wilt doen! Je hypotheek aflossen? Een eigen bedrijf beginnen? Gewoon op de spaarrekening zetten? Of toch wel beleggen? Onthoudt dat er geen goed of fout is, welke keuze je ook maakt, het is oké, zolang je er maar zelf achterstaat. Laat je niet leiden door FOMO (fear of missing out) wat betreft beleggen. Hopelijk helpt deze lijst met voordelen en nadelen van beleggen je bij het maken van je keuze.