Skip to content

6 Comments

 1. Dio
  december 14, 2020 @ 9:43 am

  Oh wauw! Wat super interessant! Ik wist serieus niet dat er zoveel soorten van FIRE bestaan. Zelf ben ik meer van de Barista FIRE. Het lijkt mij heerlijk om op den duur (over een paar jaar) minder te werken, zodat ik er nu ook al van kan genieten en niet pas als ik met pensioen ben.

  Reply

 2. Willem
  december 28, 2020 @ 9:47 am

  Hi leuk om te lezen! Zweden klinkt goed.

  Ik denk wel dat je ook voor je doelsaldo nog rekening moet houden met inflatie. Met name bij Coast FIRE. Als je denkt 30.000 euro nodig te hebben tegen huidige waarde, heb je tegen dezelfde koopkracht over 25 jaar ongeveer 50.000 euro nodig. Dat x25 is 1.250.000 (ipv de 750.000 die je noemt).
  Als je toch met E30.000 dan rekent, komt dat overeen met een huidige koopkracht van 18.300 euro.

  Daarnaast vraag ik me af (ik ben er ook mee bezig …) of je op je 60e nog 100% in aandelen wilt zitten. Kun je het risico van een forse beursdip lopen? Meestal zie je stap naar minder risicovolle beleggingen en in ieder geval een deel in cash. Ik zie meestal nu toch dat er met ‘behoefte’ x 40 gerekend wordt en dat lijkt me wat verstandiger.

  Tot slot: in NL mag je nog 1% – 1.5% per jaar op je beleggingen in Box 3 aan de fiscus overmaken. Krijg je een hoop voor terug trouwens. In US voorbeelden van FIRE vergeten ze dit nog wel es. In de US bestaat deze belasting niet.

  Helpt misschien allemaal niet … maar beter nu goed rekenen dan straks figuurlijk (en misschien letterlijk) in de kou zitten. En ach – het allerbelangrijkste is toch het gevoel van vrijheid die het geeft om behoorlijk wat spaargeld te hebben – en te weten hoe je er voor staat en wat je opties zijn!

  Reply

 3. Thomas
  januari 6, 2021 @ 4:46 pm

  Hoi Saska,

  Super interessant, ik wist niet dat er zoveel verschillende FIRE methodes waren. Ik denk dat ik nu bij de normale FIRE blijf, maar BARISTA FIRE zou ook nog een mogelijkheid zijn.

  Ik heb 1 kleine opmerking, bij “Lean FIRE nummer berekenen” staat €22.500 maal 4. Alleen dan kom ik niet op het getal €562.500, denk dat die 4 een 25 moet zijn.

  Ik ben benieuwd naar nieuwe content op je blog!

  Reply

  • Saska @ Finance Monkey
   januari 6, 2021 @ 5:09 pm

   Hi Thomas, Thanks is aangepast! 🙂 Elke week komt er een nieuw artikel en ook een nieuwe video dus stay tuned 🙂

   Reply

 4. Edmond
  januari 18, 2021 @ 8:15 pm

  Is er een community’ waar je aan kan sluiten?

  Reply

  • Saska @ Finance Monkey
   januari 20, 2021 @ 8:30 am

   Hi Edmond, er bestaan verschillende forums en een Slack groep, mocht je daar interesse in hebben 🙂

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *