Cyclische aandelen versus defensieve aandelen

In het algemene artikel over aandelen hadden we het al kort over groeiaandelen, waardeaandelen en dividendaandelen. Toch zijn er nog 2 verschillende typen aandelen te vinden op de beurs: namelijk, cyclische aandelen versus defensieve aandelen. Hier wil ik graag vandaag wat verder op in gaan omdat dit zeker van belang kan zijn bij het bepalen van je portefeuille (wanneer je niet in ETFs belegd) en welke spreiding je hierin aanbrengt.
Inhoudsopgave
Wat zijn cyclische aandelen?
Cyclische aandelen bewegen mee met de markt tendens. Gaat het goed met de economie? Dan gaan de prijzen van cyclische aandelen vaak omhoog. Wanneer het economisch slechter gaat, daalt vaak de waarde van deze aandelen. Hoe komt dit nu? Dit heeft veel te maken met het bedrijf waarvan de aandelen zijn uitgegeven. Bedrijven kunnen verschillende producten produceren of diensten verlenen. Sommige diensten of goederen blijven altijd in trek, of het nu economisch goed of slecht gaat. Voor cyclische aandelen geldt dat het bedrijf vaak diensten of goederen aanbieden waar minder vraag naar is wanneer het economisch slechter gaat. Ben je bijvoorbeeld geneigd om een nieuwe auto te kopen wanneer het bedrijf waar je werkt in de financiële problemen zit? Ik denk het niet…
Andere voorbeelden van cyclische aandelen zijn bedrijven in de reis sector (hotels, luchtvaartmaatschappijen), restaurants, meubelzaken en kledingwinkels. Vaak zijn dit uitgaven waar consumenten als eerste op korten wanneer het financieel gezien niet lekker gaat. Je ziet dan ook dat de schommelingen van de economie grote impact hebben op de waarde van deze aandelen.
Lees ook: Rente-op-rente: zo groeien besparingen exponentieel!
Wat zijn defensieve aandelen?
Defensieve aandelen hebben aan de andere kant minder correlatie met de markt, de opbrengsten worden minder beïnvloed door economische groei of recessies. Dit komt met name door de onderliggende producten en diensten die ze aanbieden. Voorbeelden hiervan zijn energieleveranciers, banken, bedrijven die consumentengoederen leveren (bijv. Unilever of Ahold) maar ook vastgoedfondsen (zogenoemde REITs). Deze voorbeelden zijn producten en diensten die ook in economisch mindere tijden een goede afnamemarkt vinden bij consumenten. Je moet immers blijven eten, je haar wassen, en in de avond het licht aan kunnen doen is natuurlijk ook wel fijn.
Cyclische aandelen versus defensieve aandelen: herken het verschil
Zoals hierboven al kort aangehaald is, kun je cyclische aandelen versus defensieve aandelen herkennen aan de producten die het bijbehorende bedrijf verkoopt. Daarnaast is er in het investeringswereldje ook een handige factor ontworpen waar je het verschil aan kunt herkennen. Dit wordt de beta van een aandeel genoemd. De beta geeft weer wat de correlatie van het aandeel met de markt is: het systematische risico. Wanneer een beta bijvoorbeeld 1.5 is, dan daalt waarschijnlijk de aandeelprijs 15% wanneer de markt zelf met 10% daalt. Wanneer een beta 0.5 bedraagt, daalt de waarde van het aandeel maar 5% in een 10% dalende markt.
Let op: Beleggen brengt risico met zich mee. Er bestaat de mogelijkheid je inleg te verliezen.
Ook interessant: waarom het timen van de markt niet werkt
De impact op je beleggingsportefeuille
Wanneer je beleggingsportefeuille volledig uit cyclische aandelen zou bestaan, betekend het dat de portefeuille erg volatiel is. Je ziet grotere schommelingen in je rendement (zowel dividenduitkeringen als prijsschommelingen van aandelen). Er wordt gezegd dat door de hoge volatiliteit van cyclische aandelen dit juist de instrumenten zijn waar je extra rendement mee zou kunnen maken.
Wanneer je beleggingsportefeuille volledig uit defensieve aandelen bestaat zie je minder waardeschommelingen (en dus minder volatiliteit) en zullen waarschijnlijk de rendementen op korte termijn ook lager zijn.
Nu hangt het er natuurlijk vanaf waarom je bent begonnen met beleggen. Ben je net zoals ik begonnen met beleggen voor de lange termijn? Dan is een goede spreiding tussen cyclische aandelen versus defensieve aandelen belangrijk. De volatiliteit van de cyclische aandelen wordt rechtgetrokken over de langere termijnperiode en defensieve aandelen zorgen voor een passief inkomen wat herbelegd kan worden en zo je portefeuille laat groeien.