Budgetteren: voordelen en nadelen!

Nu heb je misschien al wel gezien dat veel van mijn eerste artikelen en video’s gingen over budgetteren. Zelf ben ik hier groot fan van, vandaar ook dat het mij goed leek hiermee mijn blog te beginnen. Nu hoor je wel eens verschillende geluiden waarom je wel of niet je uitgaven zou moeten budgetteren. Vandaag wil ik dan ook graag met jullie de voor en nadelen doornemen van het budgetteren van je uitgaven.

De voordelen van budgetteren

Het opstellen van budgetten geeft je een beter inzicht in je uitgaven. Doordat je budgetten hebt opgenomen in je maandelijkse begroting is het makkelijker om te zien hoeveel je over houdt aan het eind van de maand, waar je geld heengaat en mogelijkerwijs ook waar je kunt besparen!

Je geeft minder uit doordat je een budget voor een bepaalde categorie uitgaven hebt. Bijvoorbeeld ik heb vastgesteld dat ik maar 75 euro  per maand wil uitgeven aan kleding. Wanneer ik dan een leuk nieuw shirtje zie voor €29,95 maar dit niet meer op het kledingbudget heb staan zorgt dit ervoor dat ik die €29,95 niet uitgeef. Ook kan het zijn dat ik alsnog het shirtje later koop, maar hierdoor ben ik er wel zeker van dat ik dit echt nodig heb. Zo heb je dus een impuls aankoop voorkomen.

Door het opstellen van een budget zorg je ervoor dat je altijd voldoende financiële middelen hebt voor een grote uitgave. Je hebt namelijk al lang van te voren deze uitgave zien aankomen en hebt hiervoor alvast maatregelen genomen.

Budgetten kunnen je helpen bij het afbetalen van je schulden. Als je een duidelijk overzicht hebt van wat er maandelijks binnenkomt en uitgaat is het ook makkelijk te zien hoeveel je maandelijks kan afbetalen van je schulden. Dit helpt je persoonlijke financiële situatie te verbeteren en je stress rondom je schulden te verminderen. Ook zorgt dit ervoor dat je momentum en motivatie krijgt je schulden nog sneller af te betalen, een win-win situatie dus!

De nadelen van budgetteren

Sommigen zeggen dat het opstellen van een budget waarbij je jezelf oplegt om onder een bepaald bedrag uitgaven te doen juist kan zorgen voor impuls aankopen. Persoonlijk ben ik het hier ook mee eens, zeker als je je budget veelste laag instelt ten opzichte van wat je daadwerkelijk zou willen of moeten uitgeven. Dit zorgt er namelijk voor dat je het gevoel hebt bepaalde aankomen te zijn ontnomen, dat je hier geen recht op zou hebben. Dit zorgt ervoor dat er een rebels gevoel in je ontstaat waardoor je op ten duur uit de bocht wil vliegen en juist “exorbitant” veel wil uitgeven aan die categorie.

Om dit te voorkomen is het dus belangrijk altijd budgetten op te stellen die realistisch zijn. Zie hiervoor ook alle artikelen (zoals o.a. het boodschappenbudget, kledingbudget en sportbudget) die ik heb gemaakt over het opstellen van budgetten in bepaalde categorieën. Deze zullen je helpen bij het opstellen van een realistisch budget. Onthoud ook dat budgetten een leidraad zijn voor je uitgaven. Straf jezelf dus niet als je er een keer overheen komt maar probeer het daarna weer op te pakken.

Ook een nadeel kan zijn dat er maar een bepaald aantal maanden of een jaar vooruit wordt gekeken. Het kan dus zijn dat er een grote uitgave aan zit te komen die buiten de periode van je budget valt. Hierdoor kan het zijn dat je opeens niet genoeg financiële middelen beschikbaar hebt voor deze uitgave. Ook kan het zijn dat de prijzen enorm omhoog zijn gegaan en moet je hiervoor je budget aanpassen. Het is dus van belang om regelmatig na te gaan of je budgetten nog realistisch zijn voor je huidige situatie.

Het kost tijd om je budget te berekenen. Zelf ben ik van mening dat deze tijd zichzelf dubbel en dwars weer terug zal betalen.

Uitgaven die niet duidelijk binnen een bepaalde categorie vallen zijn lastig te budgetteren. Zelf heb ik ervoor gekozen dan ook een budget “overig” op te nemen in mijn persoonlijke begroting. Hiervan kunnen dan alle uitgaven betaald worden die niet onder een andere categorie vallen. Zo heb ik dus alle uitgaven gecoverd en weet ik precies wat er in totaal uitgaat in de maand.

Mijn mening

Voor mij wegen duidelijk de voordelen op tegen de nadelen, vandaar dat ik groot fan ben van budgetten opstellen. Wel ben ik van mening dat een budget realistisch moet zijn, anders kan het juist tegenovergesteld werken (lees: ga je meer uitgeven!). Ook stel ik elk jaar een budget op en kijk of mijn uitgaven daar goed binnen passen. Soms merk ik dat een budget te hoog is ingesteld, dan verlaag ik hem, of vice versa. Het kost dus eenmalig een aantal uur, maar vervolgens heb je er geen omkomen meer naar.

Lees ook: Simpel & snel budgetteren!

Stel jezelf een doel!

Wat ook erg belangrijk is naar mijn mening is dat je een (financieel) doel voor ogen hebt. Dit zal helpen om binnen je vastgestelde budgetten te blijven. Bijvoorbeeld: ik wil mijn studieschuld van €xxx op 1 juni 2019 hebben afbetaald. Hoe specifieker het doel, hoe groter de slagingskans! Schijf ook op waarom je dit doel graag wil halen. Bijvoorbeeld: Als ik mijn studieschuld heb afgelost heb ik maandelijks meer te besteden. Of: Als ik mijn studieschuld heb afgelost kan ik een huis kopen. Dit moet iets zijn wat jou motiveert om je doel te willen halen. Hou vervolgens ook bij hoe het gaat met je doel: dit houdt je gemotiveerd en zorgt ervoor dat je aan je doel blijft werken! En natuurlijk mag je het ook vieren wanneer je je doel hebt gehaald! Je mag namelijk best trots zijn op jezelf 😉

Vond je dit een nuttig artikel? Bewaar hem dan op Pinterest: