Budgetteren om geld te besparen: maak deze fout niet!

Voor veel mensen is budgetteren een middel om goed overzicht te krijgen in hun financiën. Anderen gebruiken budgetteren om geld te besparen. Je wilt misschien graag sparen voor die fijne vakantie en spreekt daarom met jezelf af om de komende 6 maanden 50% minder aan kleding uit te geven. Zo, makkelijk, dat is dan toch weer een dikke €200 bespaard. Aan dit laatste zit alleen wel een risico, en daar wil ik het graag vandaag met jullie over hebben.

Wat is het risico van budgetteren om geld te besparen?

Nou, met het gebruik van budgetten om geld te besparen is op zich niks mis, maar er zijn wel een aantal valkuilen waarvan je op de hoogte moet zijn. Te veel willen besparen op je budget over de lange termijn gaat namelijk gepaard met de volgende risico’s.

Impulsaankopen

Op het moment dat je zo streng bent voor jezelf dat je bijna geen enkele ruimte meer hebt om ook maar iets uit te gaan geven kan het gebeuren dat je er helemaal klaar mee bent en juist het tegenovergestelde gedrag gaat vertonen, namelijk: shoppennnn!! Het is gedoemd te mislukken en je gaat jezelf aanpraten dat je die uitgaven wel waard bent, met als gevolg dat je misschien wel meer uitgeeft dan het budget wat je origineel had berekend, oeps! Dit is natuurlijk niet wat we willen. Daarom: hou jezelf niet voor de gek en stel geen absurd lage budgetten op!

Hou het niet lang vol

Samenhangend met de impulsaankopen is dat je extreem lage budgetten waarschijnlijk niet lang zult volhouden. Elke keer weer nee tegen jezelf moeten zeggen en jezelf weerhouden van bepaalde aankopen is enorm lastig! Zeker wanneer je enorm zult moeten gaan puzzelen met elke euro die je uitgeeft wordt het leven er niet gemakkelijker op. Geef jezelf een beetje liefde en hou je niet zo voor de gek. Geld is en blijft een ruilmiddel. Tuurlijk, je hoeft niet altijd te kopen wat je op dit moment denkt te willen hebben, maar jezelf altijd alles ontzeggen is ook niet leuk. Geef jezelf een beetje ruimte, dan gaat het een stuk gemakkelijker.

Te weinig budget om nodige uitgaven mee te doen

Stel we houden als voorbeeld het kledingbudget. Wanneer je drastische bezuinigingen op dit budget gaat doen, gaat dit misschien een aantal maanden tot een jaar goed. Daarna zul je zien dat er toch een aantal problemen zullen ontstaan. Je hebt niet genoeg geïnvesteerd in je kleding waardoor op dit moment al je broeken aan vervanging nodig zijn en je ook echt een nieuwe winterjas nodig hebt. Tsja, dat gaat je best wel wat geld kosten. Waar ga je dit van betalen? Met het geld wat je eerder hebt bespaard? Dat werkt natuurlijk een beetje tegenovergesteld. Eerst enorm veel moeite moeten doen en jezelf een soort van straffen dat je geen uitgaven mag doen en vervolgens in 1x zo’n beetje je gehele kledingkast vervangen. Het is een stuk beter en leuker om dit geleidelijk te kunnen doen.

Lees ook: Simpel & snel budgetteren!
Frustratie over je geldzaken en de handdoek in de ring gooien

Tenslotte kunnen te lage budgetten je ook enorm frustreren rondom geld. Je hebt het gevoel nooit geld te hebben en geen uitgaven te mogen doen. Bah, geld en financiën zijn helemaal niet leuk maar ontzettend stom! Ik heb hier geen zin meer in hoor….

Dat is natuurlijk een situatie die we willen voorkomen! Geld en financiën zijn prima. Oke, er zijn misschien een boel leukere dingen te bedenken maar je financiën bijhouden hoeft echt niet zo’n ramp te zijn. Beloon jezelf ook eens in plaats van alleen maar te straffen. De handdoek in de ring gooien en zo gefrustreerd zijn rondom geldzaken zal alleen maar tegengesteld werken. Je wil die controle houden, dat vertrouwen dat je alles op een rijtje hebt. Want alleen op deze manier kun je goede financiële keuzes maken en zorgt het ervoor dat het geen stress oplevert.

Hoe kan ik het wel goed aanpakken?

Je merkt het al, bovenstaande punten hebben veel overlap. Maar hoe kun je dan toch budgetteren om geld te besparen? Het zit hem er vooral in hoe snel je gaat afbouwen met je budget. Stel je hebt de methode uit mijn ebook gebruikt om je budget vast te stellen. Ga dan niet opeens super streng tegen jezelf zijn en zeggen dat je nog maar 50% van het vastgestelde budget mag uitgeven op maandbasis. Beter is het om af te bouwen. Ga eerst eens 10% minder uitgeven en ga vervolgens na wat hiervan de effecten zijn. Gaat dit enorm gemakkelijk? Dan kun je misschien 20% minder uitgeven.

Ik snap dat het voor sommige mensen puur noodzaak is om lage budgetten in te stellen, simpelweg omdat er niet meer geld is. Maar wees af en toe ook een beetje lief voor jezelf. Hoe langer je een lager budget volhoudt, hoe meer je ook bespaard! Stel die 50% vermindering hou je maar 2 maanden vol, maar die 10% wel meer dan een jaar. Dan wint dus die 10% het van de 50%. Simpel toch? Mocht je een keer acuut geld nodig hebben voor een onverwachte uitgave is het natuurlijk geen ramp om 1 of 2 maanden even op rantsoen te gaan. Weet wel dat bepaalde uitgaven niet weggaan als je ze uitstelt, maar je ze op een later moment nog steeds zult moeten maken.

De mindset!

Het gaat allemaal om een mindset. Wanneer je je budget te laag instelt zeg je eigenlijk tegen jezelf dat je de uitgaven die je gewend was te maken niet langer meer waard bent. Ga denken vanuit een overvloed aan geld. Je hebt meer dan genoeg geld, maar je moet nu alleen nog bepalen waaraan je het het beste kunt uitgeven of wat je er het beste mee kunt doen zoals bijvoorbeeld investeren. Wanneer je denkt uit overvloed voel je je niet langer tegengehouden. Het leven wordt makkelijker, stress verminderd en dit zorgt dan ook dat je financiën leuk gaat vinden en doei doei kunt zeggen tegen impulsaankopen.

Conclusie

Wees lief tegen jezelf en neem geleidelijke kleine stapjes met besparen. Hou die lange termijn visie voor ogen en zorg ervoor dat je op deze manier ook impulsaankopen voorkomt! Oh, en geef geen geld uit wat je niet hebt, dat voorkomt een boel narigheid!

Vond je dit een nuttig artikel? Bewaar hem dan op Pinterest: