Budgetteren 101: Uiterlijke verzorging budget

Dit budget is niet alleen maar voor vrouwen. Ook mannen geven geld uit aan uiterlijke verzorging. Wat dacht je van scheermesjes, deodorant of naar de kapper gaan? Allemaal zaken waarvoor het uiterlijke verzorging budget goed van pas kan komen. Voor de vrouwen; no worries, je cosmetica mag hier ook onder vallen hoor!

Welke uitgaven vallen onder het uiterlijke verzorging budget?

Eerst is het weer je taak om vast te stellen welke uitgaven precies bij dit budget horen. Hoort een dagje sauna hier bijvoorbeeld ook onder? Of de massage die je misschien 1 keer per half jaar hebt? Maar ook de tandpasta en tandarts? Denk hierbij dus zo breed mogelijk en probeer te bepalen wat waar onder valt. Koop je nu bijvoorbeeld je tandpasta bij de supermarkt dan is het misschien logischer dat dit binnen je boodschappenbudget valt.

Hoe vaak vinden deze uitgaven plaats?

Nu je hebt vastgesteld welke uitgaven binnen dit budget passen is het zaak te gaan inventariseren wanneer en hoe vaak je deze uitgaven doet. Ga je elke 2 maanden gedurende de winter naar de sauna? Dan kom je bijv. op 3 saunabezoeken per jaar.

Verwachting van de toekomst

Nu verwacht ik zelf niet dat er veel gaat veranderen op gebied van uiterlijke verzorging in de komende tijd. Wel kan het zijn dat je bijvoorbeeld hebt besloten om je haar te laten verven bij de kapper, hier hangt ook een prijskaartje aan waardoor je budget waarschijnlijk omhoog zal moeten. Ga bij jezelf na of je de komende tijd veranderingen verwacht ten opzichte van het voorgaande jaar.

Tijdsperiode van het budget

Ga je elke 6 weken naar de kapper en heb je verder niet zoveel uitgaven voor je uiterlijke verzorging? Dan zou het kunnen dat je besluit 1x per 2 maanden dit budget terug te laten komen in je begroting. Zoals je nu al van me weet ben ik zelf groot voorstander van een maandelijks budget om verwarring te voorkomen en altijd genoeg financiële middelen achter de hand te hebben om noodzakelijke uitgaven te kunnen doen. De keus blijft natuurlijk altijd aan jou.

Het budget

Nu je weet wat er onder je uiterlijke verzorging budget valt en hoe vaak deze uitgaven voorkomen, is het makkelijk om je budget te berekenen. Je weet waarschijnlijk ook hoeveel je per keer uitgeeft aan een bepaalde aankoop of service die je afneemt (zo niet, google is your best friend! Kijk bijv. op de site van de bijenkorf of een andere winkel waar je vaak komt voor uiterlijke verzorging producten). Maak van deze 3 punten een lijst en bereken hierbij hoeveel je uitgaven zullen zijn op jaarlijkse basis. Vervolgens is het zaak dit jaarlijkse getal te delen door de tijdsperiode die je zelf wilt hanteren voor dit budget. Bijvoorbeeld je jaarlijkse uitgaven aan uiterlijke verzorging zijn 400 euro. Bij een maandelijks budget zou dit neerkomen op €33,33. Nu heb je het bedrag van je budget berekend en kun je deze opnemen in je begroting.

Welke uitgaven neem jij allemaal mee in dit budget?

 

Budgetten die je ook kunt opnemen in je begroting:
Boodschappen
Kleding
Schoenen
Sport
Reizen

Het laatste budget wat vrijdag online zal komen:
OV budget

Bekijk je liever in video format? Elke week post ik ook een video op mijn Youtubekanaal!

Vond je dit een nuttig artikel? Bewaar hem dan op Pinterest: