Budgetteren 101: Het reisbudget!

Deze week het vijfde deel in de serie budgetteren en ook meteen mijn lievelingsbudget: het reisbudget! Hoe begroot je voor een mooie reis of leuke citytrips en waarom eigenlijk? Dat gaan we deze week behandelen dus lees snel verder.

Welke reizen vallen er onder het reisbudget?

Zoals vorige weken ook al vaak besproken gaan we eerst vaststellen wat er bij dit budget hoort. Nu kun je sparen voor een reis die je altijd al hebt willen maken, maar het is ook goed mogelijk dat je alle weekendjes weg ook onder dit budget wilt laten vallen. Hiermee heb je een stabiele “uitgavenpost” in je maandelijkse begroting. Hierdoor zullen je uitgaven en hiermee ook je spaarbedragen niet extreem schommelen wanneer je een grote uitgave doet zoals een vliegticket naar Azië kopen.

Welke reizen wil ik het komende jaar gaan maken?

Zelf ben ik groot fan van reizen en hou er dan ook van om ver vooruit te plannen wanneer ik waar heen zou willen. Zo weet ik vaak in de zomer al wat ik de zomer erop wil gaan doen. Door deze reizen allemaal op een rij te gaan zetten voor het komende jaar krijg je een goed overzicht waarmee je rekening moet gaan houden voor je reisbudget. Deze stap is natuurlijk overbodig wanneer je wilt gaan sparen voor een grote reis. Dan heb je vaak al goed voor ogen hoe je deze reis zult gaan maken en wanneer je dit wilt gaan doen.

Verwachting van de toekomst

Deze stap hebben we net hierboven eigenlijk ook al behandeld maar met deze stap bedoel ik of je reisgedrag veel zal gaan veranderen in de (nabije) toekomst. Zelf voeg ik vaak reizen toe aan mijn lijstje, en hou hiermee dus in de gaten of ik buiten het budget dreig te raken. Ook kun je er voor kiezen om elk jaar of elk half jaar je budget te bekijken en te checken of deze nog toereikend is.

Reizenbudget Foto heuvels Sapa Vietnam - Finance Monkey

Tijdsperiode van het budget

Zelf vind ik het fijn om maandelijks een bedrag opzij te zetten voor reizen. Hierdoor heb ik altijd een potje achter de hand als iemand bijv. voorsteld een weekendje weg te gaan. Zelf is reizen voor mij erg belangrijk, vandaar dat het een standaard onderdeel is van mijn begroting. Dit is natuurlijk geheel persoonlijk en hoeft voor jou niet het geval te zijn. Het budget bepaal ik vaak op jaarlijkse basis gebasseerd op de verwachte reizen die ik wil gaan maken.

Het budget bepalen

Nu alvast een gedeelte van de voorpret! Je hebt bij de stap hierboven vastgesteld welke reizen je het komende jaar wilt gaan maken. Nu gaan we kijken naar hoe duur(/goedkoop) deze reizen zullen gaan zijn. Ga dus voor de vliegbestemmingen alvast na hoe duur de vliegtickets zijn (via bijvoorbeeld cheaptickets.nl), kijk op booking.com of hotels.nl naar de gemiddelde prijzen van hotelkamers en kijk naar wat je verwacht uit te gaan geven aan eten & drinken tijdens je reis. Ook bezienswaardigheden en vervoer van en naar het vliegveld kun je meenemen in je begroting. Kortom, je zult je alvast moeten gaan inlezen in je citytrip of reis! Een favoriete hobby van mij dus ik vind het zeker nooit vervelend om te moeten doen.

En nu?

Nu je per bestemming scherp hebt wat de kosten van de citytrips of reizen zullen zijn, kun je de kosten van alle reizen bij elkaar optellen en delen door 12 om het maandbedrag van je budget scherp te hebben. Misschien zul je nu ook zien dat je dromen groot zijn maar dat je hier geen geld voor beschikbaar hebt. Je inkomsten zijn bijvoorbeeld niet toereikend of je vaste lasten zijn te hoog. Hierdoor kun je bepalen te gaan bezuinigen op andere uitgaven of sommige reizen naar volgend jaar uit te stellen. Het maandbedrag voor het reisbudget zoals hierboven vastgesteld zul je vervolgens elke maand opzij moeten gaan zetten. Daarnaast zul je echt duidelijk met jezelf moeten afspreken dat je hiervan alleen reisgerelateerde uitgaven mag doen.

Waar gaat je volgende reis heen?

Budgetten die al zijn besproken
Boodschappen
Kleding
Schoenen
Sport

Overige budgetten die de komende weken worden behandeld:
OV kosten
Uiterlijke verzorging

Bekijk je liever in video format? Elke week post ik ook een video op mijn Youtubekanaal!

Vond je dit een nuttig artikel? Bewaar hem dan op Pinterest: