Budgetteren 101: OV Budget

Dit budget zal niet voor iedereen van toepassing zijn, maar is vaak wel een grote kostenpost op je persoonlijke begroting. Zelf heb ik er voor gekozen geen auto te nemen (en ook niet te willen!). Dit leidt er wel toe dat ik bepaalde kosten zal gaan maken in het openbaar vervoer (OV). In de stad waar ik woon probeer ik zo veel mogelijk met de fiets te doen, als het weer dit toelaat, maar een weekendje naar mijn ouders gaat een beetje lastig met de fiets. Ook wonen er veel vriendinnen van mij in andere steden. Kosten maken met openbaar vervoer is dus niet te vermijden voor mij. Hieronder de uitleg hoe ik te werk ben gegaan met het vaststellen van de hoogte van mijn OV budget en hopelijk is dit voor jou ook een leidraad voor het bepalen van je eigen budget.

Welke uitgaven vallen onder het OV budget?

Voor mij persoonlijk vallen alle uitgaven die ik met mijn OV-chipkaart maak onder dit budget. Maar het is goed mogelijk dat je bijvoorbeeld voor je werk soms ook reiskosten kan/moet maken. Hiervoor kun je bij je werkgever nagaan of je een OV business card kan krijgen. Dit zorgt ervoor dat deze uitgaven gescheiden blijven van je persoonlijke uitgaven. Denk bij de uitgaven die onder dit budget vallen bijvoorbeeld ook eens aan je OV abonnementen. Persoonlijk neem ik deze ook mee in mijn budget, ook al wordt dit bedrag maar 1x per jaar afgeschreven.

Lees ook: Simpel & snel budgetteren!

Hoe vaak maak ik een bepaalde reis en hoeveel kost deze reis?

Mijn ouders wonen bijvoorbeeld in Friesland. Ik bezoek ze ongeveer 1 keer per 2 maanden. Ik reis hierbij vaak buiten de spits omdat ik dan rustiger kan zitten en ook een voordeliger tarief betaal. Dit komt neer op zo’n 40 euro retour incl. tram, trein en bus. Daarnaast bezoek ik minimaal 1x per maand een vriendin in een andere stad en ga ik vaak nog wel een keertje binnen de randstad met het OV. Dit zou neerkomen op gemiddeld 30 euro per maand. Zo heb ik mijn OV budget vastgesteld op €60 per maand omdat ik hem graag liever te hoog dan te laag inschat. Zelf gebruik ik vaak de 9292 app om te kijken hoeveel een bepaalde reis me kost. De app combineert gemakkelijk alle types vervoermiddelen zodat ik niet bij alle maatschappijen individueel hoef te kijken.

Dit budget is weer geheel persoonlijk. De een pakt overal de auto voor terwijl de ander elke dag met de trein reist. Ook kan het zijn dat je nog een studenten OV hebt en dus bijna geen reiskosten maakt (Lucky you! Geniet ervan zolang je hem hebt!). Een ander heeft alle vrienden, familie en werk in dezelfde stad en gaat dus bijna nooit met het OV. Dit is geen verplicht budget wat in je begroting opgenomen moet worden, maar afhankelijk van hoeveel OV kosten je maakt zou ik je aanraden deze wel toe te voegen.

Budgetten die je ook kunt opnemen in je begroting:
Boodschappen
Kleding
Schoenen
Sport
Reizen
Uiterlijke verzorging

Vond je dit een nuttig artikel? Bewaar hem dan op Pinterest: