Budgetteren 101: het sportbudget

Het sportbudget is eigenlijk een combinatie van je kledingbudget en schoenenbudget. Het heeft wel een extra element namelijk contributiegeld en lidmaatschappen. Of je houdt van hardlopen of thuis vaak op de yoga mat staat, het is altijd handig om een klein gedeelte van je begroting te alloceren voor sporten. Zo heb je nooit het excuus niet genoeg geld te hebben om te kunnen sporten. Gezondheid is immers belangrijk! Laten we snel beginnen.

Wat valt er allemaal onder het sportbudget?

Neem je alle sporten op 1 hoop? Hoe ga je rekening houden met aankopen die je doet welke een paar jaar mee kunnen gaan zoals bijvoorbeeld gewichten? Bij mijn persoonlijke budget vallen alle sportuitgaven onder dit budget. Dit vind ik wel zo overzichtelijk in mijn begroting en ik doe niet vaak uitgaven rondom sport.

Welke kosten maak je in een jaar aan sport?

Een inkoppertje is natuurlijk de contributie die jaarlijks of half-jaarlijks betaald moet worden. Daarnaast heb je af en toe een nieuw sportshirtje nodig, dit zal ook niet de grootste kostenpost zijn. Maar ben je bijvoorbeeld fanatiek hardloper dan gaan die paar hardloopschoenen er wel inhakken. Stel een lijst op met alle benodigdheden en uitgaven die je in een jaar op gebied van sport doet.

Verwachting van de toekomst

Misschien heb je als doel genomen om komend jaar sterker te worden en meer energie te hebben en ben je van plan op boxen te gaan. Hiervoor zul je misschien nieuwe sportkleding of box handschoenen willen aanschaffen. Hier kun je nu alvast rekening mee houden bij het bepalen van je budget zodat je zeker weet dat je deze uitgaven zonder stress of twijfel kunt maken.

Tijdsperiode van het budget

Wederom is dit bij mij een maandelijks budget, maar wel eentje waarin vaak jaarlijkse kosten zijn opgenomen. Zelf blijf ik er voor kiezen om dit budget maandelijks in mijn begroting te houden zodat ik me nooit vergis in wanneer ik weer moet inleggen en blijven mijn uitgaven in mijn begroting relatief constant.

Mediteren - Sportbudget - Finance Monkey

Het budget bepalen

Op basis van bovenstaande lijst kun je gaan kijken wat je gemiddeld in een jaar uitgeeft aan sportactiviteiten en benodigdheden. Door alle uitgaven in een jaar op te tellen en te delen door 12 kom je op je maandelijkse bijdrage aan je sportbudget. Vaak is het lastig om voor de producten die je niet vaak aanschaft een inschatting te maken hoeveel ze zullen kosten. Neem hiervoor even lekker de tijd om rond te kijken op internet en te zien wat jij een acceptabele prijs vind voor deze producten.

En nu?

Nu niet meteen naar de sportwinkel rennen en weer het zoveelste leuke sport shirtje kopen. Hou scherp wanneer grote uitgaven zullen moeten worden gedaan. Valt bijvoorbeeld in september de acceptgiro (lekker ouderwets) van je sportschool op de mat of wordt de automatische incasso afgeschreven voor je contributiegeld? Zorg er dan voor dat er voldoende geld overblijft! Ga dus niet de maanden ervoor impulsaankopen doen “want dat potje geld staat er toch voor?”.

Budgetten die al zijn besproken:
Boodschappen
Kleding
Schoenen

Overige budgetten die de komende weken worden behandeld:
Reizen
OV kosten
Uiterlijke verzorging

Bekijk je liever in video format? Elke week post ik ook een video op mijn Youtubekanaal!

Vond je dit een nuttig artikel? Bewaar hem dan op Pinterest: