Budgetteren 101: het schoenenbudget

De hele dag op blote voeten rondlopen kan helaas niet altijd… Zo nu en dan zul je toch een paar schoenen moeten aanschaffen. Voor sommige mensen een grote hobby, voor anderen een verschrikking. Persoonlijk vind ik het fijn kwaliteitsschoenen te kopen en doe hierdoor minder vaak een aankoop per jaar, maar per keer geef ik vaak wel meer uit. Om dit mogelijk te maken heb ik hiervoor een schoenenbudget opgesteld. Hieronder neem ik je mee hoe ik dit heb gedaan.

Welke schoenen vallen onder het schoenenbudget?

Dit lijkt redelijk vanzelfsprekend. Schoenen zijn schoenen, wat maakt dat je iets niet zou meenemen? Zelf heb ik er bijvoorbeeld voor gekozen om sportschoenen in het sportbudget (zie ook de blogpost volgende week!) mee te nemen. Ditzelfde geldt voor mijn wandelschoenen. Ook kan ik me voorstellen dat je bijvoorbeeld voor je werk een ander budget wilt opstellen waarbij je zowel kleding als schoenen meeneemt. Voor diegenen die schoenen onder het kledingbudget laten vallen is deze post dus niet zo van toepassing.

Welke schoenen heb ik het komende jaar nodig?

Dit budget gaat redelijk hetzelfde te werk als het kledingbudget. We gaan een lijst maken van benodigde schoenen voor het komende jaar. Voor mij betekend dit dat ik bijvoorbeeld elk jaar wel een paar slippers verslijt. Ook koop ik elk jaar sowieso een nieuw paar gympen. Daarnaast kun je denken aan nieuwe laarzen, hakken, nette schoenen etc etc. Het hangt er maar vanaf wat je zelf het liefst draagt en hoe lang je gemiddeld met schoenen doet.

Verwachting van de toekomst

Hou met bovenstaande lijst ook rekening met toekomstige veranderingen in je levensstijl. Heb je net een nieuwe baan waarin je altijd in pak zult gaan, dan horen hier ook een paar (of liever twee paar) nette schoenen bij! Grote uitgaven waar je vooraf rekening mee zou kunnen houden. Ook als je bijvoorbeeld binnenkort een trouwerij hebt zul je hier misschien nieuwe schoenen voor willen kopen. Neem deze uitgaven mee in je lijst met schoenen die je op jaarbasis zult gaan kopen.

Tijdsperiode van het budget

Zoals je nu al wel weet hou ik ervan mijn budgetten per maand te berekenen zodat ik maandelijks een bedrag opzij kan zetten. Mochten m’n werkschoenen kapot gaan dan is er geen nood aan de man en weet ik dat ik dit prima kan betalen. Dit geeft me veel rust op financieel vlak.

Het budget bepalen

Deze stap is heel persoonlijk. Koop je vaak leren schoenen? Dan zul je wat duurder uit zijn dan de gympen van de H&M die je na een paar weken weg kunt gooien. Zelf geef ik bijvoorbeeld zo’n 30 euro uit aan slippers en ongeveer 50 euro aan gympen. Leren enkellaarsjes liggen dan weer tussen de 100 – 150 euro. Als ik weet hoe vaak ik deze uitgaven zal doen kan ik dus ook berekenen wat ik op jaarbasis uitgeef aan schoenen. Dit delen door 12 geeft het maandbedrag wat mijn maandelijkse schoenenbudget zal zijn.

Het budget is bepaald, en nu?

Nu je weet wat je maandelijks opzij zult moeten zetten voor je schoenaankopen is het ook zaak om hier voor andere uitgaven vanaf te blijven. Op het moment dat je dit potje geld zult gaan gebruiken voor andere uitgaven zul je merken dat je later hetzelfde zult moeten gaan doen met andere potjes geld wanneer je echt nieuwe schoenen nodig hebt. Niet doen dus, gaatjes met gaatjes vullen is nooit de oplossing voor financiële problemen en geven je ook geen financiële rust!

Hoeveel geef jij op jaarbasis uit aan schoenen?

 

Budgetten die al voorbij zijn gekomen:
Boodschappen
Kleding

Overige budgetten die de komende weken worden behandeld:
Sport
Reizen
OV kosten
Uiterlijke verzorging

Bekijk je liever in video format? Elke week post ik ook een video op mijn Youtubekanaal!

Vond je dit een nuttig artikel? Bewaar hem dan op Pinterest: