Budgetteren 101: Het kledingbudget!

Deze week het tweede deel in de serie budgetteren, want budgetteren kun je leren! (Oke, flauwe grap….) Deze week gaan we kijken naar het kledingbudget. Alweer een budget wat enorm afhankelijk is van persoonlijke voorkeuren! Ik neem je mee hoe ik hiervoor te werk ging want dit heb ik heel anders aangepakt dan voor het boodschappenbudget.

Wat valt er onder het kledingbudget?

Het is belangrijk eerst helder te hebben welke uitgaven precies onder dit budget vallen. Kleding spreekt voor zich maar valt hier ook sportkleding onder? En wat dacht je van schoenen? En een nieuwe winterjas bijvoorbeeld? Misschien heb je wel andere kleding nodig voor je werk, valt dit er ook onder? Zoveel mensen zoveel verschillende soorten budgetten want voor iedereen is het anders wat er onder dit budget valt. Bij mij persoonlijk ben ik uitgegaan van zowel werk als vrije tijds kleding, maar geen schoenen of sportkleding. Hiervoor heb ik weer 2 aparte budgetten opgenomen (Jaja, ik ben er fan van!).

Welke items heb ik nodig op jaarbasis?

Deze stap verschilt enorm van het budgetteren van boodschappen. Kledinguitgaven zijn namelijk enorm seizoensgebonden. De winter is vaak een duurdere maand dan de zomer waar je met een paar shirtjes en shorts genoeg hebt. Ik heb hier rekening mee gehouden in mijn budget, zodat ik in de zomer alvast wat geld spaar wat ik vervolgens gedurende de wintermaanden weer nodig zal hebben. Welke items je nodig hebt op jaarbasis is ook weer enorm persoonlijk en hangt ook af van je shopstyle. Koop je vaak bij de Primark? Dan is je kleding sneller aan vervanging toe. Koop je meer op kwaliteit? Dan zul je met minder toe kunnen, maar zal je budget uiteindelijk misschien wel hoger uitvallen. Hieronder een voorbeeld van een lijst met items die nodig zijn op jaarbasis:

Voorbeeld kledingitems in een jaar - Kledingbudget - Finance Monkey

Verwachting van de toekomst

Dit is een erg belangrijke stap voor kleding. Misschien zat je vorig jaar een beetje krap bij kas (bijv. je studeerde nog) en heb je dit jaar toch echt 2 nieuwe jassen en 4 paar broeken nodig. Hier zul je rekening mee moeten houden bij het bepalen van je budget. Of je bent geswitcht van baan en iedereen loopt altijd in pak terwijl dit bij je oude werkgever niet het geval was? Pakken zijn erg duur om aan te schaffen dus hier zul je zeker geld voor opzij moeten leggen.

Tijdsperiode voor het budget

Eigenlijk is dit een budget voor een geheel jaar omdat je alle seizoenen meeneemt. Dit jaarbudget heb ik vervolgens gedeeld door 12 voor een maand budget. Zo “leg” ik zelf elke maand geld in in mijn kleding budget en spaar ik sommige maanden voor grotere uitgaven later. Het kan dus ook prima gebeuren dat ik een keer 500 euro uitgeef (wat voor mij best veel geld is) maar daar heb ik dan ook geld voor opzij gelegd en heeft dus geen verdere invloed op mijn financiën.

Het budget bepalen

Nu komt het leuke gedeelte! Je zult nu namelijk moeten gaan kijken naar je lijst met kledingstukken die je op jaarbasis nodig zult gaan hebben. Je moet gaan bepalen hoeveel je gemiddeld uitgeeft aan elk kledingstuk. Zelf geef ik bijvoorbeeld rond de 30 euro uit aan een shirtje, maar het kan zijn dat dit bij jou 10 of 100 euro is. Wanneer je hebt bepaald hoeveel je per kledingstuk uitgeeft zul je moeten gaan uitrekenen hoeveel je zult uitgeven over het gehele jaar. Stel ik koop 4 nieuwe broeken per jaar a 60 euro per broek, dan geef ik dus 240 euro per jaar uit aan broeken. Wanneer je het totaalbedrag voor alle items hebt uitgerekend zul je dit getal moeten gaan delen door 12 om tot je maandbudget voor kleding te kopen. Hieronder een voorbeeld van een lijst met items die nodig zijn op jaarbasis en de prijzen:Voorbeeld kledingitems in een jaar - Kledingbudget - Finance Monkey

Het bedrag zal waarschijnlijk niet een mooi rond getal zijn. Daarom geef ik mezelf vaak wat extra ruimte en rond ik het bedrag af naar de dichtstbijzijnde 5 euro. Bijvoorbeeld het maandbedrag is 77,83 dan wordt dit voor mij dus 80 euro. Dit kun je natuurlijk ook omgekeerd doen als je een beetje wil besparen op je kleding uitgaven. Zoals ik eerder al aangaf zijn kledinguitgaven enorm persoonlijk en kan dit ook enorm verschillen.

Ik heb mijn kledingbudget berekend, en nu?

Nu je het budget hebt berekend is het zaak om dit elke maand apart te zetten voor de uitgaven die je hierboven hebt gespecificeerd. Dit om te voorkomen dat je een keer echt een nieuwe trui nodig hebt maar hiervoor geen geld meer achter de hand hebt. Ga dus vooral niet elke maand je kledingbudget totaal opmaken, want dan komt er een moment dat je een uitgave moet doen waar je niet genoeg voor opzij hebt gezet en zul je dit ergens anders van moeten bekostigen! Zie het budget als een soort spaarpotje waar je af en toe voor specifieke uitgaven geld uit mag halen maar waarvan het niet de bedoeling is dat deze totaal leeg raakt.

Wat is jou persoonlijke shopstyle en hoe gemakkelijk was het bepalen van het budget? Ik ben benieuwd!  

Budgetten die al voorbij zijn gekomen:
Boodschappen

Overige budgetten die de komende weken worden behandeld:
Schoenen
Sport
Reizen
OV kosten
Uiterlijke verzorging

Bekijk je liever in video format? Elke week post ik ook een video op mijn Youtubekanaal!

Vond je dit een nuttig artikel? Bewaar hem dan op Pinterest: