Budgetteren 101: Boodschappenbudget

Voor mijn persoonlijke financiën is het belangrijk dat ik budgetten opstel. Hierdoor kan ik zien waar mijn geld heengaat en wat er aan het eind van de maand overblijft. Er zijn verschillende uitgaven waarvoor je een budget kan opstellen. Deze week neem ik graag met je door hoe ik mijn boodschappenbudget opstel. 

Wat valt er onder het boodschappenbudget?

Het is belangrijk eerst helder te hebben welke uitgaven precies onder dit budget vallen. Boodschappen spreken erg voor zich, maar horen hierbij ook de uitgaven bij de kaasboer, wijnhandel of een keertje lunchen in de stad bij? Je kunt je boodschappenbudget zo breed of specifiek mogelijk maken. Voor mij geldt dat dit aankopen van etenswaren zijn. Heel af en toe wanneer er nog genoeg geld voor de rest van de maand op de rekening staat kan een keer lunchen er ook wel vanaf. Maar wil ik graag een mooie fles champagne kopen omdat er iets te vieren is, kan het goed zijn dat dit niet binnen mijn budget valt en dit vanuit een ander potje gefinancierd zal worden.

Uitgaven afgelopen 3 maanden

Bij het opstellen van een budget is het belangrijk te kijken naar historische uitgaven. Zo ga ik zelf eerst kijken hoeveel ik heb uitgegeven aan boodschappen in de afgelopen maanden. Zelf pin ik vaak (eigenlijk 99% van de keren) bij de supermarkt, dus ik kan aan de hand van mijn bankafschriften (online) makkelijk terugzien hoeveel ik heb uitgegeven. Deze uitgaven zijn een goede leidraad voor het opstellen van een budget. Het is even een uitzoekwerk omdat je 3 maanden terug moet met je bankafschriften, maar dit geeft wel het meest realistische beeld.

Verwachting van de toekomst

Nu je een goed beeld hebt van je historische uitgaven is het tijd om vooruit te kijken. Wat is het doel van het maken van een budget? Wil je minder uit gaan geven aan boodschappen of een beter inzicht krijgen in je financiën? Is er misschien gezinsuitbreiding op komst waar je nu alvast rekening mee kan houden? Misschien wil je wel 3 dagen in de week vegetarisch gaan eten ipv. 7 dagen per week vlees of vis. Dit heeft allemaal effect op je budget. Probeer hiervan een inschatting te maken hoeveel je dit gaat opleveren / extra kosten.

Tijdsperiode voor het budget

Zelf vind ik het fijn om mijn budgetten te stellen op een maand. Maar in het geval van boodschappen kan het logisch zijn om er een weekbudget van te maken. Dit is zeker het geval wanneer je 1x per week grote boodschappen gaat doen en misschien verder nog een keertje wat verse producten haalt. Zo kun je meteen controleren of je niet te veel hebt uitgegeven. Persoonlijk hebben wij ook ons boodschappenbudget op een maand ingesteld. Dit komt doordat we ook grotere uitgaven doen waar we de gehele maand (of soms zelfs meerdere maanden) mee vooruit kunnen.

Het budget bepalen

Nu je bovenstaande zaken helder hebt, is het tijd om je budget voor boodschappen te gaan bepalen. Zelf heb ik hierbij als leidraad gekeken naar de historische uitgaven. Van de historische uitgaven heb ik vervolgens gekeken of ik dit eigenlijk wel realistisch vond of dat ik het gevoel had dat het ook wel wat minder kon (lees: minder luxe producten etc). Wij kwamen uit op zo’n 200 euro per persoon per maand (dus 400 euro met z’n tweetjes). Nou vonden we dit iets aan de hogere kant en hebben we besloten om ongeveer 6 euro per dag te willen uitgeven, dit komt neer op 180 euro per persoon per maand.

Een budget voor boodschappen is natuurlijk heel persoonsgebonden. De een eet alleen maar het A merk en elke avond een mooi stukje vlees of vis. De ander moet iets zuiniger aan doen en koopt C merken. Zelf zijn we vegetarisch wat ons veel geld scheelt in de maand, maar kopen wel veel vers fruit en groente. Kijk dus naar wat voor jou realistisch is.

Een budget: en nu?

Hartstikke leuke opdracht natuurlijk, zo’n boodschappenbudget opstellen. Maar wat moet ik er nu vervolgens mee? Dit budget kun je gebruiken als een leidraad voor je maandelijkse of wekelijkse uitgaven. Hierdoor heb je een beter zicht op je uitgaven en dus ook op het gedeelte van je inkomen wat je overhoudt in de maand. Zelf hebben we ook een aparte boodschappenrekening en hebben we het budget gebruikt om onze maandelijkse inleg op deze rekening te bepalen.

Hoe is het boodschappenbudget bepalen bij jou gegaan? Wat was er lastig of ging juist makkelijk? Ik ben benieuwd!

Overige budgetten:
Kleding
Schoenen
Sport
OV kosten
Uiterlijke verzorging
Reizen

Vond je dit artikel nuttig? Bewaar hem dan op Pinterest: