Book review – Unshakeable van Tony Robbins

Als er een boek over persoonlijke financiën is die je in 2019 zou moeten lezen is het wel Unshakeable van Tony Robbins. Dit boek geeft veel praktisch advies over hoe je je kunt voorbereiden voor een (vroeg) pensioen, FIRE en minder afhankelijk te worden van de economie en een werkgever.
Inhoudsopgave
Hoe is het boek tot stand gekomen?
Tony Robbins is een bekende spreker op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en heeft tijdens zijn carrière vele mensen geholpen tijdens seminars of een op een coaching. Zo ook heeft hij veel contacten opgedaan met bekende en grote beleggers. Door zijn vele gesprekken met deze mensen heeft hij veel kennis opgedaan over beleggen en het financiële en economische stelsel. Vanuit deze kennis is dit boek ontstaan met vele tips over hoe je jezelf minder afhankelijk van anderen kunt maken.
Het boek is opgedeeld in drie stukken. Het eerste gedeelte gaat over hoe beleggen werkt en waar je voor moet oppassen. Gedeelte twee over hoe je je beleggingsportefeuille kunt beschermen tegen grote economische schokken zoals we tijdens de crisis van 2008-2009 hebben gezien. Het laatste stuk gaat meer over de psychologische aspecten, helemaal zoals je van Tony Robbins kan verwachten! Laat ik er iets verder op ingaan en de key take-away van elk stuk benoemen. Het boek blijft een aanrader, want voor iedereen zit er wel weer iets anders in. Dit zijn dus meer de punten die voor mij persoonlijk belangrijk waren.
Sectie 1: Wealth – The rule book
Het belangrijkste punten dat dit gedeelte wil maken is dat kosten een groot gedeelte van het uiteindelijke rendement kunnen “opeten”. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat beleggingsfondsen over de lange termijn alleen maar onderpresteren aan het gemiddelde van de markt. Dit hebben we ook al eerder behandeld in dit blogartikel.
Daarnaast wijst dit gedeelte erop dat er een bepaalde cycliciteit in de aandelenmarkten zit. Gemiddeld kun je elke 5 jaar een zogeheten bear market verwachten. Dit betekend dat de rendementen meer dan 20% zijn gedaald ten opzichte van de periode ervoor, je portefeuille is dus minder waard geworden. In elk jaar is er wel een periode waarin de markten een dip hebben en zo’n 10% verlies laten zien, maar het duurt gemiddeld 54 dagen voordat dit is hersteld. Over de lange termijn hebben de markten alleen nog maar groei laten zien, dus beleggen blijft een verstandige keuze, zolang je genoeg spreiding hebt en niet in de tussentijd verkoopt.
Ook praat het boek over de macht van compounding (lees je ook hier meer over). De hoeveelheid die geld hierdoor kan groeien is namelijk een stuk lastiger bij elkaar te sparen. Begin dus vroeg met geld opzij zetten en kijk er vervolgens niet meer naar om. Geld is nu voor jou aan het werk!
Kennis is alleen maar mogelijke macht. Het gaat erom dat je kennis ook toepast, anders heb je er nog steeds geen voordeel van. Doe dus wat met alle kennis die je hebt en laat het geld voor je werken!
Sectie 2: The Unshakeable playbook
Er zijn 4 principes waar elke investeerder naar streeft. Dit zijn: voorkom verliezen (om 50% verlies goed te maken heb je namelijk 100% rendement nodig), asymmetrische risico/rendement verhouding (meer kans op rendement dan verlies), belasting efficiëntie (je wilt niet een groot gedeelte van je rendement moeten afstaan aan belastingen) en diversificatie (risico’s spreiden!). Hoe je deze punten benut, dat lees je in het boek.
Beste quote: we pay a high price for certainty – Warren Buffett. Je geld in cash houden heeft de minste risico’s maar daardoor is je kans op financiële vrijheid ook haast nihil, zeker met de huidige rentestanden. Risico ontstaat als je niet weet waar je mee bezig bent (zoals ik met mijn pennystocks in de zomer van 2018…).
Het boek geeft je handige tips over hoe je gebruik kunt maken van neergaande markten. Zo kun je er juist in die periodes voor zorgen dat je later hoge rendementen maakt.
Sectie 3: The psychology of wealth
Zoals te verwachten van Tony wordt er ook nog een gedeelte over psychologie gepraat. Dit vond ik zelf een belangrijk gedeelte. Je kunt nog zoveel kennis hebben maar uiteindelijk hangt het er allemaal vanaf hoe je die kennis inzet en niet alleen maar op je gevoel afgaat. Gedurende een crisis zegt je gevoel namelijk: “verkopen, verkopen, VERKOPEN!!”. Dat is vaak juist het tegenovergestelde van wat je daadwerkelijk moet doen: aanhouden en bijkopen nu het “goedkoop” is.
Dit alles bereik je het beste door bepaalde regels en systemen in te stellen die je ervan weerhouden om irrationele besluiten te nemen. Een aantal tips hiervoor worden in dit hoofdstuk gegeven.
Verder gaat het in dit gedeelte nog over de vraag wat nu echte welvaart betekent. Is dit echt uit te drukken in meer euro’s op de bank of gaat dit om hoe je met bepaalde situaties omgaat en je eigen state of mind. Zoals Tony zegt in het boek: “If you’re financially free, but you’re still suffering emotionally, than what kind of victory is that?”.
Mijn mening over Unshakeable van Tony Robbins
Zelf vond ik het een erg goed boek om te lezen. Het leest makkelijk weg en zelf heb ik het in anderhalve week uitgelezen. De tips die erin staan zijn nuttig al zijn sommige gedeelten wel veel gericht op het Amerikaanse stelsel. De meeste stukken blijven gewoon van toepassing voor ons Nederlanders. Daarnaast vond ik het goed dat ook even de psychologie achter investeren en welvaart wordt aangehaald. Dit is naar mijn mening erg belangrijk en zorgt ervoor dat je succesvol zult zijn maar ook nu op dit moment gelukkig kunt zijn in je leven. Mocht je dus 1 boek lezen in 2019 om je vooruit te helpen: koop Unshakeable van Tony Robbins!
*De links in dit artikel die verwijzen naar het boek zijn referral links naar bol.com. Wanneer je iets via deze links koopt dan krijg ik hiervoor een kleine vergoeding. Hiervoor zal ik je erg dankbaar zijn!
Wouter
februari 28, 2019 @ 10:53 am
Hey Saska, Leuke en waardevolle post, dit boek kan naar mijn idee veel betekenen voor heel veel mensen. Ik vroeg mij af of je ook gekeken hebt naar hoe je de strategie van Unshakeable kunt toepassen hier in Nederland en of je daar eventueel tips voor had. Ik ben bijna door het boek heen en zeer gemotiveerd om het zo snel mogelijk toe te passen. Met name het gedeelte over het vinden van oprechte financial advisors (fiduciaries) en het omzeilen van alle fees die bij het investeren komen kijken zijn onbekend voor mij in Nederland. In ieder geval alvast bedankt en veel succes met je blog!
Saska | Finance Monkey
april 24, 2019 @ 7:09 pm
Hi Wouter,
Leuk om te horen dat je het ook een inspirerend boek vond! Zelf maak ik geen gebruik van financial advisors. Ik vind dat de kosten hiervan nog niet opwegen tegen de baten in mijn persoonlijke situatie. Misschien als ik meer vermogen heb zou ik heroverwegen om eens een afspraak in te plannen met een fiscaal belastingadviseur of iets in die richting. Het omzeilen van zoveel mogelijk fees doe ik door gebruik te maken van een goedkope broker (DeGiro!) en daarnaast te investeren in indexfondsen. Ik hoop dat dit je een klein beetje heeft geholpen maar kijk vooral eens rond in de wereld van FIRE blogs (Financially Independent & Retire(d) Early), de bekendste hiervan is Mister Money Moustache maar voor een NL site kun je ook kijken bij Mr FOB of gewoon wat extra rondklikken op FinanceMonkey natuurlijk 😉 Veel succes!