Book review: The richest man in Babylon door George Clason

Inspiratie haal ik graag uit boeken. Het helpt me om mijn gedachten beter te structureren en houdt me gemotiveerd om bezig te blijven met beleggen. Een van de boeken waar ik de laatste tijd inspiratie uit heb gehaald is The richest man in Babylon geschreven door George Clason. Vandaar dat ik graag een gedeelte van de wijsheden uit dit bekende boek wil delen in deze book review.

Our prosperity as a nation depends upon the individual financial prosperity of each of us as individuals.

Babylon

In het boek worden een aantal verhalen uitgelegd uit de tijd dat Babylon de rijkste stad van de wereld was. Het boek is dan ook geschreven in een soort verbasterd Engels. Babylon staat ook bekend als 1 van de plekken waar de eerste klei tabletten zijn gevonden waarop is aangemerkt hoeveel geld iemand verschuldigd was. Dit zijn een van de eerste vormen van geld en dus kan je wel spreken over het ontstaan van een financieel stelsel waarbij geld als ruilmiddel werd gebruikt maar ook werd uitgeleend.

Hoe wordt ik rijk?

Het boek begint met het verhaal van twee mannen die in het rijke Babylon wonen. Ze zien dagelijks alle welvaart om hun heen maar kunnen maar net rondkomen en hebben geen geld gespaard. Ze besluiten de rijkste man van Babylon te vragen naar hoe hij zijn welvaart heeft verkregen. Dit is de eerste keer dat Arkad, hun oude vriend welke nu de rijkste man van Babylon is, deze vraag te horen krijgt. Vaak willen mensen geld van hem lenen maar naar zijn wijsheden rondom geld wordt niet vaak gevraagd.

Lees ook: Je persoonlijke begroting opstellen

De 7 stappen om je welvaart te laten toenemen.

Volgens The richest man in Babylon zijn er 7 stappen die ieder moet doorlopen om welvarend te worden.

 1. Laat je vermogen toenemen. Spaar 10% van je inkomsten om te investeren.
 2. Heb controle over je uitgaven. Verwar niet je benodigde uitgaven met je verlangens. Budgetteer je uitgaven en zorg ervoor dat je 10% apart zet voor jezelf om je vermogen te laten toenemen.
 3. Laat je vermogen verdubbelen. Geld in je portemonnee geeft een fijn gevoel maar hier verdien je niks aan. Zoek een manier om je geld voor je te laten werken (compound interest!).
 4. Zorg ervoor dat je vermogen veilig is. Er zijn vele manieren om je geld te investeren. Hou rekening met de risico’s en zorg ervoor dat je vermogen veilig is. Een hoog rendement is fijn, maar als je daardoor veel risico loopt om je initiële inleg te verliezen is het niks waard.
 5. Maak van je huis een winstgevende investering. Lees hiervoor ook rich dad, poor dad, over hoe er over je huis als asset of liability wordt gedacht. Zorg ervoor dat je je huis afbetaald, dit maakt op de lange termijn meer geld vrij om te genieten van het leven.
 6. Zorg voor een inkomen in de toekomst. Maak voorbereidingen voor de toekomst, wanneer je niet meer jong bent en hard kan werken. Ook zijn deze voorbereidingen nuttig voor wanneer je zelf vroegtijdig komt te overlijden om je familie te onderhouden (kijk hierbij dus goed naar het type product wat je aanschaft hoe dit is geregeld!).
 7. Vergroot je vermogen om geld te verdienen. Zorg dat je jezelf blijft ontwikkelen en blijft leren. Zo blijf je relevant in het werkveld en vergroot je ook je vermogen om meer geld te verdienen. Neem extra kennis tot je over het vergroten van je vermogen om zo sneller je doelen te kunnen behalen.
Lees ook: Zo werkt passief inkomen

De 5 lessen in omgaan met geld

Naast dat je je geld wil laten toenemen is het natuurlijk ook belangrijk om er goed mee om te gaan. Waarom zou je anders alle moeite doen om het te sparen?

 1. Geld komt toe aan diegene die 10% of meer van zijn/haar inkomen spaart.
 2. Geld werkt graag voor een kundige eigenaar die een goede investering vindt voor het geld.
 3. Geld blijft toebehoren aan diegene die het kundig en veilig investeert.
 4. Geld raakt verloren wanneer de eigenaar die het investeert, dit heeft geïnvesteerd in zaken waarin hij/zij weinig kennis heeft.
 5. Geld rent weg bij diegene die te hoge rendementen nastreeft en hierbij geen rekening houdt met de risico’s. Ditzelfde geldt wanneer advies wordt aangenomen van iemand die geen kennis en kunde heeft om hierover advies te geven.

Verdere lessen uit The richest man in Babylon

 • Wanneer het je op latere leeftijd nog niet is gelukt om welvaart op te bouwen komt dit over het algemeen doordat je de kennis rondom het opbouwen van welvaart nog niet hebt geleerd of je hierin nog niet eerder hebt geïnteresseerd.
 • Als je je dromen wil bereiken zul je hier tijd aan moeten spenderen door middel van studie en kennis vergaren.
 • Betaal jezelf eerst voordat je je uitgaven doet. Je werkt immers voor je eigen vermogen toch?

A part of all you earn is yours to keep

 • Elke euro die je spaart is een euro die voor je aan het werk is. Deze euro’s krijgen weer kids (rente, dividend) welke ook voor je aan het werk zijn. Als je welvarend wil zijn moet je er voor zorgen dat je geld voor je aan t werk is.
 • Je welvaart opbouwen begint klein, maar door het compounding effect zal het uitgroeien tot iets groots.
 • Advies wordt vaak gevraagd en ongevraagd (gratis) gegeven maar pas op wat je er mee doet. Neem niet zomaar advies aan van diegene die er geen verstand van heeft.

Mijn mening over The richest man in Babylon:

Ik vond het een leuk geschreven boek met een prima verhaallijn. Het gaat duidelijk om het overbrengen van kennis hoe met geld om te gaan. Nu is het een boek die lijkt op vele anderen, maar door de verhaallijn toch leuk om te lezen. Er worden nog veel meer tips gegeven in het boek, omtrent hoe je investeringen aan kunt pakken, dat je hiervoor een onderpand nodig hebt etc. etc.

Zelf vond ik de kijk met dat een euro “een werker” voor je is die aan het werk is een goede manier van uitleggen. Alles wat die euro verdient worden de “kinderen” welke vervolgens ook weer voor je aan het werk kunnen. Dus in het vervolg als je ergens op het terras zit, in de winkel loopt of online aan het shoppen bent: elke euro die je uitgeeft is een werker die niet meer voor jou aan het werk kan!

Ook geinteresseerd? Bestel het boek hier: (boven paperback, onder e-book)

Vond je dit een nuttig artikel? Bewaar hem dan op Pinterest: