Book review: Ikigai – Francesc Miralles & Héctor Garcia

Eind augustus las ik een bijzonder boek waar ik veel aan heb gehad. Vandaar ook dat ik dit boek graag met jullie wil delen. Het boek is niet volledig gericht op financiën maar kan wel veel bijdragen aan een gelukkig leven en, als je wat dieper doordenkt, ook aan je financiële vrijheid. Het boek waar ik het over heb heet Ikigai en is geschreven door Francesc Miralles en Héctor Garcia.
Inhoudsopgave
Wat is Ikigai?
Eigenlijk is dit ook meteen de vraag die door het gehele boek behandeld wordt. Ikigai is de reden waarom we ‘s ochtends opstaan. Het is een verborgen kracht in ons, een hoger doel waar we naar streven, onze levenslust. Eigenlijk is het niet beter uit te leggen in woorden dan met onderstaand diagram.
De reden achter het boek
Ikigai is een Japans concept. Op het Japanse eiland Okinawa schijnen mensen erg oud te worden. Okinawa is dan ook 1 van de vijf blauwe zones op de wereld (plekken waar mensen ouder worden dan gemiddeld). De schrijvers achter het boek wilden ontdekken wat de redenen waren voor dit verschijnsel en kwamen zo uit bij het concept Ikigai.
Een aantal lessen die ik uit het boek heb geleerd:
- Laatst had ik het in een blogartikel over de vraag of financiële onafhankelijkheid gelijk staat aan met pensioen gaan en verder nooit meer zullen werken. In Japan kennen ze het concept pensioen niet omdat het hebben van een levensdoel daar erg belangrijk is. Wanneer je een levensdoel hebt ga je nooit met pensioen…
- De sleutels voor een lang leven zijn: gematigde voeding, voldoende beweging, het hebben van een levensdoel en een sterk sociaal netwerk van vrienden en/of familie.
- Blijven leren (#life-long learning) draagt bij aan een jonge geest welke bijdraagt aan een gezond lichaam. Men heeft vaak de neiging om aan gewoontes vast te klampen, maar het opdoen van nieuwe kennis en ervaringen zorgen er juist voor dat we jong van geest en dus ook van lichaam blijven.
- Langdurig hoge stress toch echt een slechte invloed heeft op ons lichaam. Antilichamen reageren namelijk hetzelfde op stress als ziekteverwekkers. Hierdoor worden ook gezonde cellen aangetast wat het verouderingsproces versnelt. Daarnaast worden de telomeren van cellen korter waardoor ze minder snel vernieuwen. Ik ben na aanleiding hiervan weer meer gaan yoga’en en mediteren. #BEATTHESTRESS!. Het boek geeft nog meer praktische tips hoe je stress kunt verminderen. Juist belangrijk in onze dagelijkse hectische levens met telefoons die continue knipperen etc…
Daarnaast geeft het boek ook nog praktische tips om meer te bewegen (zitten is het nieuwe roken etc..) en om een betere nachtrust te hebben. Ook gaat het in op de manier van denken van vele 100+jarigen. Zo wordt het stoïcisme aangehaald, maar ook logotherapie (redenen vinden om te leven) en ook morita-therapie (emoties accepteren zonder ze te willen controleren). Het gaat er voornamelijk om dat men vooruit kijkt en positief is over de toekomst.
In een flow komen
Om je Ikigai te vinden helpt het ook om bij jezelf na te gaan waarvan je in een flow komt. Wat is er waar je zo enorm geconcentreerd mee bezig bent dat de uren voorbij lijken te vliegen? Is het schilderen, wandelen, dansen, muziek maken, een computergame spelen of puzzelen aan een excel sheet? Door te ontdekken wat dit is, zouden we dichter bij onze Ikigai komen.
Flow is de toestand waarin mensen dermate betrokken zijn bij een activiteit dat ze alles om zich heen vergeten.
Weten wat je moet doen en hoe je dit moet doen, het is een uitdaging voor je, het vereist kundigheid en er moet geen afleiding zijn (geen multitasking meer!). Dit zijn een aantal dingen die noodzakelijk zijn om in een flow te komen. Toch is het lastig om hier de juiste balans in te vinden. Wanneer de balans zoek is kan een taak juist onplezierig zijn (vervelend, saai, wekt angst of stress op).
Ik vond dit erg mooi in het boek. Inderdaad in die flow zitten geeft een ontzettend fijn en nuttig gevoel, alsof je iets hebt bereikt die dag! Ik ben er meer op gaan letten en heb meer mijn focus op 1 activiteit proberen te leggen, in plaats van meerdere dingen tegelijkertijd willen doen, en merk dat ik hierdoor een stuk rustiger in mijn hoofd ben geworden.
Algeheel oordeel over Ikigai – Francesc Miralles & Héctor Garcia
Het boek geeft veel stof tot nadenken. Hoe ziet mijn leven er op dit moment uit? Hoe reageer ik op bepaalde situaties? Heb ik veel stress in het leven? Wat vind ik het leukst om te doen en hoeveel tijd besteed ik hier aan? Wat is mijn doel in het leven? Hoe zie ik mijn leven voor zich als ik ook financieel onafhankelijk zou worden, zou het er dan totaal anders uitzien? Zo ja, waarom pas ik dan nu al niet een aantal factoren aan?
Het is een fijn geschreven boek dat je meeneemt langs verschillende psychologische stromen en ook de verhalen verteld van de inwoners van Okinawa. Ook neemt het je mee in de cultuur van Japan, iets wat mij nog redelijk onbekend is. Het boek leest makkelijk weg en geeft veel goede praktische tips. Het focust zich niet op 1 onderdeel van het leven maar kijkt naar het geheel. Dat is iets wat in mijn ogen erg belangrijk is, hoe hou je anders alle ballen in de lucht? Het geheel moet immers in balans zijn.
Ik vind het zeker een aanrader!
Mocht je ook interesse hebben, je kunt het boek hieronder via bol.com kopen.
Genoegzaam
september 21, 2018 @ 5:32 pm
Ik zag het boek laatst ergens liggen. Heb het toch maar laten liggen, maar nu ik jouw positieve review lees, vraag ik me af of ik daar goed aan heb gedaan.
Saska | Finance Monkey
september 22, 2018 @ 7:35 am
Ik vond het inderdaad een goed boek die je weer even scherp zet op de dingen die er echt toe doen in het leven 🙂 Je zou hem ook kunnen lenen bij de bibliotheek?