Besparen op je boodschappen!

Het leven is soms al duur genoeg, en al is gezond eten erg belangrijk, met deze tips wordt besparen op je boodschappen een stuk makkelijker! Zeker als we denken aan 2019, wanneer de BTW op voedingsmiddelen van 6% naar 9% gaat, is besparen op je boodschappen een hot topic! Hier 10 tips om je op weg te helpen.
1. Budget opstellen
Ik hou van budgetten, zo ook van een boodschappenbudget. Ga bij jezelf na wat je gemiddeld aan boodschappen uitgaf en ga na of dit realistisch is of dat er misschien wel iets vanaf kan. Zet jezelf een doel en probeer je eraan te houden. Wanneer je geen budget vaststelt, is de kans groot dat je koopt wat je lekker vind en gaat voor luxe. Niks mis mee natuurlijk, maar dit hoeft misschien niet elke dag? Met een budget wordt het makkelijker om je uitgaven in de hand te houden.
2. Eetschema opstellen
Stel een eetschema op voor de komende week of maand. Thuis maken we vaak een eetschema voor een week welke we dan gedurende 1 a 1,5 maand elke week herhalen. Daarna zijn we wel weer toe aan iets anders en proberen we nieuwe recepten uit bij een nieuw eetschema. Zo’n eetschema helpt ons om in de gaten te houden dat we genoeg variëren qua type keukens maar ook voldoende bonen en verschillende soorten groente binnenkrijgen. De besparing bij een eetschema zit hem voornamelijk in denken wat je per week gemiddeld nodig hebt aan voedingsmiddelen en dit op elkaar aan te passen. Eet je 1x aardappelen uit de oven en een andere dag een stamppot, dan weet je ook hoeveel aardappelen je moet kopen en zorgt dit ervoor dat je een stuk minder voedsel weggooit. Goed voor de portemonnee en onze planeet!
Lees ook: 10x besparen zonder moeite
3. Boodschappenlijstje maken
Een goede combi met het maken van een eetschema is het opstellen van een boodschappenlijstje. Dit voorkomt dat je boodschappen vergeet mee te nemen (en daardoor een 2e keer naar de supermarkt moet) maar ook impulsaankopen (nog net even die lekkere chocoladereep in je mandje gooien bijvoorbeeld?!).
4. Kijk naar aanbiedingen!
Een voor de hand liggende tip is natuurlijk het letten op aanbiedingen. Zeker wanneer je, net als ons, veel in het vers schap producten koopt scheelt dit vaak aanzienlijk! Voor fruit kijken we bijvoorbeeld altijd wat er in de aanbieding is. Wanneer er 20% korting is op olijfolie slaan we ook altijd in (wel van de AH zelf natuurlijk, Bertolli etc. zijn weer een stuk duurder, vaak zelfs met aanbieding..).
5. Koop huismerken
Zelf zijn we van mening dat de producten vaak uit dezelfde fabriek komen maar alleen de verpakking anders is. Natuurlijk verschilt de receptuur soms ook (vooral bij pastasaus?) en het een vind je lekkerder dan het ander. Maar standaard het A-merk pakken is wel erg kort door de bocht. Zeker als je wilt besparen op je boodschappen. Misschien een keer een goed idee om het huismerk uit te proberen? Vind je die net zo lekker of proef je amper verschil? Dan is dat weer een besparing die je een lange tijd kan volhouden.
Zelf kopen we gelukkig voornamelijk verse groentes en fruit, en de overige producten zijn vaak huismerken. Als ik nadenk over een A-merk dan zou ik het wel lastig vinden. Bij ons is eigenlijk alleen de chips en chocolade een A-merk, maar dat kopen we gelukkig maar max. 1x per week.
6. Maak/hou rekening met snacks
Waar bij ons nog wel verbetering in mag komen is het rekening houden met snacks. Zelf reizen we allebei met de trein naar ons werk, en soms komt het voor dat je rond 5 a 6 uur toch wel trek begint te krijgen. Iets te snacken kopen op het station is natuurlijk erg makkelijk, maar standaard een snack in je tas hebben is natuurlijk een veel betere optie. Binnenkort gaan we daarom ook 2x een klein bakje kopen waar we nootjes in mee kunnen nemen. Zo hebben we altijd een lekkere, gezonde en vullende snack bij ons! Dat scheelt weer geld en het eten van ongezondere opties.
Lees ook: Investeren in je gezondheid!
7. Plan het moment dat je boodschappen gaat doen
Net voordat je gaat eten boodschappen doen? Vaak niet zo verstandig! Je hebt al wel trek in iets en het wordt zo dus een stuk aantrekkelijker om iets ongezonds in je mandje te gooien (Wie kent er “kookchips”? –> Chips voor tijdens het koken… Ja, dat dus..). Verstandiger is het om na het eten boodschappen te gaan doen. Vaak is het dan ook rustiger en wordt je niet zo chagrijnig door alle mensen die als een kip zonder kop door de supermarkt heen rennen. Win-win situatie?
8. Ga minder vaak boodschappen doen
Als wij een tijdje niet volgens een eetschema eten en boodschappen doen komt het voor dat we bijna dagelijks naar de supermarkt gaan. Hij is immers maar 5 minuten lopen. Maar dit is wel gevaarlijk! Vaak hebben we wel zin in iets lekkers, en beland er toch weer een reep chocolade (foei!) in het mandje. Het werkt voor ons dus een stuk beter om maar 2x per week boodschappen te doen.
9. Ga naar de markt
Wil je echt besparen op je boodschappen? Dan is naar de markt gaan een goede optie! Natuurlijk hebben ze er niet alles, maar veel verse producten (groente, fruit, vis, vlees en brood is er vaak goed) zijn er altijd wel te vinden. Vaak scheelt het aanzienlijk wanneer je iets op de markt koopt versus de supermarkt. En fijne bonus: zo steunen we met z’n alleen ook het MKB in Nederland, want zeg nou eerlijk, verdienen die grote supermarktketens niet al genoeg?
10. Neem zelf je lunch mee
De laatste tip die ik je nog wil meegeven is om zelf je lunch klaar te maken. Vaak zijn bedrijfskantines erg duur en ergens een broodje buiten de deur halen idem-dito. Ook scheelt het veel plastic wanneer je zelf thuis je gezonde lunch klaarmaakt (= mooiere & gezondere wereld!) in plaats van bijvoorbeeld bij een AH-to-go een salade te halen. Dit is makkelijk een besparing van meer dan €5 per week. Toch weer mooi meegenomen!
Besparen op je boodschappen: het hoeft niet moeilijk te zijn
Zo zie je maar weer, met bovenstaande 10 tips hoeft besparen op je boodschappen niet moeilijk te zijn. Welke tips pas jij al toe? Heb je nog aanvullingen? Hoe ga je er voor zorgen dat je in 2019 niet 3% meer kwijt zult zijn aan je boodschappen? Ik ben benieuwd!