Wat is een beleggingsfonds?

Beginnen met beleggen kan enorm spannend zijn. Zelf vond ik het lastig toen ik net begon, en besloot te beginnen met een beleggingsfonds. Dit had een aantal redenen welke ik later verder zal uitleggen, maar vandaag eerst meer in detail wat nu precies een beleggingsfonds is en wat hiervan de voor en nadelen zijn. Benieuwd of een beleggingsfonds het type beleggingsproduct is wat bij jou past? Lees dan even dit artikel over type beleggers!

Wat is een beleggingsfonds?

Een beleggingsfonds is een verzameling beleggingen welke aangehouden worden door meerdere beleggers en wordt beheerd door de zogenaamde fondsmanager. Wanneer beleggers geld inleggen in het beleggingsfonds gaat de fondsmanager aan de slag de juiste beleggingen te selecteren en aan te kopen. Tevens kan de fondsmanager ook tussentijds de beleggingen aanpassen gebaseerd op zijn kennis en ervaring en de ontwikkelingen in de markt. Deze analyses en aankopen maakt de fondsmanager niet zomaar; bij oprichting van het fonds wordt vastgesteld wat het doel is van het fonds (het beleggingsdoel). Dit is bijvoorbeeld een bepaalde benchmark die gevolgd wordt voor rendement of in welke type instrumenten, sectoren, valuta en markten de beleggingen zullen worden aangehouden.

Welke type fondsen zijn er?

Er zijn verschillende type beleggingsfondsen. Er zijn specifieke fondsen die zich richten op een type belegging, sector of markt, maar ook fondsen die hiervan een mix maken om risico’s te verlagen.

De meest voorkomende type fondsen zijn:

  • Aandelenfonds: een fonds welke is opgebouwd uit verschillende aandelen.
  • Obligatiefonds: dit fonds belegt in obligaties.
  • Vastgoedfondsen: een vastgoedfonds houdt beleggingen in vastgoed aan. Door verhuur en verkoopwinsten van huizen en kantoren maken deze fondsen een winst welke vervolgens uitgekeerd kan worden of geherinvesteerd. (Deze fondsen worden ook wel vaak REITs genoemd: Real Estate Investment Trust).
  • Mixfondsen: zoals de naam al doet vermoeden bestaat dit type fonds uit een mix van verschillende beleggingsinstrumenten. Vaak zijn dit aandelen en obligaties, maar dit verschilt per mixfonds.

De voordelen van een beleggingsfonds

Er zijn vele voordelen te noemen van het investeren in beleggingsfondsen.

Spreiding

Doordat er meerdere beleggers geld inleggen in een beleggingsfonds is de pot met geld waarmee beleggingen kunnen worden aangeschaft groter. Dit maakt het mogelijk om meer te spreiden dan wanneer je aandelen zou kopen van maar 2 of 3 verschillende bedrijven. Doordat er veel spreiding mogelijk is bij beleggingsfondsen gaat het risico van het fonds naar beneden ten opzichte van individuele aandelen aanhouden. Hoe meer verschillende type aandelen bijvoorbeeld worden aangehouden, hoe lager de kans dat hiervan een bedrijf failliet gaat.

Wanneer je graag in beleggingsfondsen wil investeren omdat deze een lager risico hebben dan het aanhouden van individuele aandelen, zorg er dan wel voor dat het beleggingsdoel van het fonds een breed mandaat heeft. Hiermee wordt bedoelt dat er in verschillende sectoren beleggingen worden aangehouden, dus niet alleen maar in de financiële dienstverlening maar ook in bijvoorbeeld de gezondheidszorg en technologie. Dit zorgt ervoor dat cyclische en niet-cyclische aandelen worden gecombineerd binnen een fonds. Deze spreiding zorgt daarnaast ook voor stabielere rendementen binnen het fonds.

Lagere kosten

Doordat meerdere personen participeren in een beleggingsfonds kunnen ook de kosten die gepaard gaan met het aan en verkopen van beleggingen worden gespreid over deze personen. Dit zorgt dus over het algemeen voor lagere kosten dan wanneer individuele aandelen worden aangekocht. Dit scheelt met name veel wanneer je net begint met beleggen of steeds blijft investeren. De aankoopkosten van beleggingen zijn over het algemeen relatief hoog, door deze te delen heb je lagere kosten.

Een beleggingsfonds rekent over het algemeen wel een management fee. De fee betreft vaak een percentage van je totale inleg en zorgt ervoor dat de fondsmanager betaald kan worden. Ook vallen hieronder de aan en verkoopkosten binnen het fonds. Er kunnen wel extra kosten in rekening worden gebracht wanneer je zelf in het fonds wil gaan beleggen, dit kan zowel door het fonds zelf als door de broker die je hiervoor gebruikt.

Makkelijk

Zeker wanneer je net begint met beleggen komt er nog een boel op je af. Het kan in dit geval makkelijk zijn om te gaan voor een beleggingsfonds en het aan de professionals over te laten. Zo hoef je je geen zorgen te maken over hoe je individuele aandelen presteren en niet elke dag de aandelenmarkt in de gaten te houden. Iemand anders beheerd immers je beleggingen voor je. Dit scheelt dus een boel tijd voor een kleine belegger.

Toegang tot meerdere beleggingen en markten

Misschien zou je er als belegger niet aan denken om ook aandelen aan te houden in bijvoorbeeld Azië. Via een breed gespreid beleggingsfonds wordt hier door de fondsmanager wel rekening mee gehouden. Dit haalt ook de cycliciteit uit de aandelen omdat verschillende markten op verschillende momenten beter presteren. Wanneer we hier in Nederland een recessie hebben is het goed mogelijk dat het in India op dat moment juist erg goed gaat met de economie. Zo blijft het rendement stabieler en zullen er minder heftige bewegingen plaatsvinden.

Ook is het mogelijk dat je als individuele belegger niet altijd toegang hebt tot dezelfde investeringsmogelijkheden welke een beleggingsfonds wel degelijk biedt. Dit vergroot kansen op hogere rendementen.

De nadelen van een beleggingsfonds

Er zijn veel voordelen van het beleggen via een fonds. Zeker voor een beginnende belegger zal dit een goed product zijn om uit te proberen. Maar er zijn ook een aantal nadelen van een beleggingsfonds.

Weinig beleggingsfondsen presteren beter dan de markt in zijn geheel
Het belangrijkste nadeel van een beleggingsfonds is dat ze altijd zullen proberen om het beter te doen dan de markt in het algemeen. Hier is natuurlijk niks mis mee. Helaas leert de ervaring dat bijna geen enkel beleggingsfonds over de lange termijn beter kan presteren dan de markt. Veel beleggingsfondsen presteren zelfs onder de index die ze nastreven voor rendement. Het is daarom dus niet altijd de beste keuze om te gaan beleggen in een beleggingsfonds.
Kosten
 Waar de kosten van een beleggingsfonds vaak lager liggen dan zelfstandig individuele aandelen aankopen en aanhouden, zijn er ook producten welke nog lagere management fees rekenen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ETFs welke gemiddeld een management fee hebben van zo’n 0,25% (maar ook 0,004% komt voor bij grote ETFs) tegenover 0,5% tot wel 2,34% of meer van beleggingsfondsen (*bijvoorbeeld ASN beleggingsfondsen). Een beleggingsfonds is dus zeker niet de meest kosten efficiënt van alle beleggingsproducten. Vaak wordt een beleggingsfonds actief gemanaged. Dit houdt in dat er vaak aandelen worden aangekocht en verkocht. Dit brengt kosten met zich mee. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld ETFs voor een lagere management fee worden beheerd.
Risico = rendement

Wanneer je als belegger veel rendement wilt behalen geef je vaak iets minder om de risico’s die hiermee gepaard gaan. Hoe meer risico je loopt, hoe hoger het mogelijke rendement is. Bij een beleggingsfonds worden vaak risicovolle en minder risicovolle producten gebundeld om samen een goed gemiddeld rendement op te brengen voor de belegger. Maar als het je alleen om het rendement te doen is zul je de minder risicovolle producten liever niet in je portefeuille hebben. Een beleggingsfonds is dan dus ook niet voor iedereen het juiste product.

Vond je dit een nuttig artikel? Bewaar hem dan op Pinterest: