Balans tussen een leuk leven en financiële doelen halen

Je hebt jezelf een uitdagend financieel doel gesteld en bent hard aan de slag gegaan om dit doel te behalen. Na een paar maanden merk je dat veel moet wijken zodat je zo snel mogelijk je financiële doelen kunt behalen en hier voel je je niet fijn bij. Herkenbaar? De balans zoeken tussen een leuk leven en financiële doelen halen kan soms erg lastig zijn! Hier mijn tips hoe ik hier mee omga, maar hopelijk delen jullie ook wat tips in de comments!
Inhoudsopgave
Nodig vrienden & vriendinnen thuis uit
Een grote kostenpost wat betreft leuke dingen doen bestaat voor mij uit uit eten gaan en borrelen met vrienden. Even lekker bijkletsen met lekker eten erbij en een drankje. Toch is het even slikken als de rekening komt aan het eind van de avond. Dat geld had ik natuurlijk ook mooi kunnen gebruiken voor mijn financiële doel!
Een goede optie is dan ook om vrienden & vriendinnen thuis uit te nodigen. Die fles wijn, paar biertjes of lekkere thee & koffie zijn thuis immers een stuk goedkoper dan buiten de deur. Gezellig kletsen kan immers ook prima op de bank in plaats van in een luidruchtig cafe. Dit kan je makkelijk 10 a 15 euro per avond besparen en dat is toch weer mooi meegenomen!
Lees ook: Besparen op je boodschappen
Zeker als je ook bij je vrienden thuis wordt uitgenodigd bespaart dit nog meer geld. Zowel voor jou als voor je vrienden een goede financiële keuze. Ook kun je vragen de kosten te delen voor het eten. Dit was tijdens mijn studententijd altijd heel normaal, dus waarom nu ook niet? Je kunt natuurlijk ook om en om bij de ander afspreken.
Een “leuke dingen” budget
Als je een lange tijd aan je financiële doelen wilt werken is het verstandig een leuke dingen budget op te nemen, oftewel, een potje geld opzij te zetten waarvan je af en toe iets leuks kunt doen.
Waarom? Altijd maar op een houtje bijten gaat juist zorgen voor excessen, en daarmee bedoel ik dan uitschieters in uitgaven. Op een gegeven moment, wanneer bepaalde gebieden van je leven niet in balans zijn, heb je sterk behoefte aan die balans en slaat de wijzer weer compleet de andere kant op door. Om die balans weer terug te krijgen ga je een kort moment overcompenseren.
Het is natuurlijk beter om te zorgen voor een continue balans zodat er geen uitschieters voorkomen en het leven een stuk leuker is. Bovendien wordt het zo makkelijker om je doelen te gaan behalen want je gooit minder snel de handdoek in de ring wanneer je leven in balans is.
Zo’n leuke dingen budget zorgt er dus voor dat je geld hebt gealloceerd om leuke dingen te ondernemen en zo je leven in balans te houden. Nu hoeft het budget niet zo ruim te zijn dat je er elke week 2x van uit eten gaat, een beetje streng zijn mag wel, maar wel met mate.
Een realistische tijdlijn voor je financiële doelen
Aan je doelen werken is hartstikke goed! Ik zou de laatste zijn die je vertelt er niet mee bezig te zijn. Ook ben ik een groot voorstander van het zetten van een tijdslijn. Zo heb je een punt om naar toe te werken. Helemaal goed is het als je tussentijds ook nog doelen stelt die er voor zorgen dat je je einddoel zeker gaat behalen.
Lees ook: Ideeën voor financiële doelen
Daarentegen moeten je tijdlijnen wel realistisch zijn. Iets wat zeker roet in het eten kan gooien bij het behalen van financiële doelen is namelijk te strak gezette einddatums. Bij financiële doelen is tijd een belangrijke factor, er zijn maar minimale manieren om ervoor te zorgen dat je je financiële doelen sneller behaalt. Vaak is het afhankelijk van het inkomen wat maandelijks binnenkomt hoe lang je er over doet je doelen te behalen.
Als je een “leuke dingen budget” hebt opgesteld, kan het zijn dat je de einddatum iets moet aanpassen aangezien je nu “extra” uitgaven hebt. Stel voor jezelf een goede persoonlijke begroting op om een realistische tijdslijn te bepalen.
Stel vrienden & familie op de hoogte van je financiële doelen
Het laatste punt wat sowieso belangrijk is om je financiële doelen te behalen, is het delen van je doelen met vrienden en familie. Hierdoor kunnen zij je verantwoordelijk houden voor je doelen. Ook voelen je doelen echt wanneer je ze hebt uitgesproken.
Hoe helpt dit dan je leven makkelijker en leuker maken? Wanneer je vrienden en familie weten van je financiële doelen kunnen ze je niet alleen verantwoordelijk houden, maar ook ondersteunen bij het proces. Zo is de kans groot dat ze geen dure etentjes meer voorstellen maar graag iets willen doen wat ook binnen je budget valt. Ook hebben ze misschien nog ideeën hoe je sneller je doelen kunt behalen. Zien ze een besparing die je zelf nog over het hoofd hebt gezien. Of willen ze je helpen extra geld bij elkaar te krijgen (misschien zijn ze wel topverkopers op marktplaats?). Het begrip dat je van vrienden en familie krijgt helpt je leven een stuk makkelijker te maken. Doordat ze rekening houden met je situatie kom je niet langer voor vervelende keuzes te staan. Kiezen tussen een leuk maar duur feestje of gewoon een wijntje drinken bij iemand thuis? Deze keuzes gaan een stuk makkelijker als ze van je plannen afweten.
Hopelijk helpen deze tips je bij het behalen van je doelen. Je hoeft jezelf niet compleet weg te cijferen, soms gaan dingen hand in hand. Enjoy chasing goals 🙂