10x besparen zonder moeite!

Omdat het leven soms al zwaar genoeg is, hier 10 tips om te besparen zonder moeite! Weet jij al wat je met je besparingen gaat doen? Ik wel: beleggen! Besparingen kunnen groot maar ook klein zijn. Soms zijn juist de kleine besparingen die je consistent doorvoert belangrijker dan in 1 keer eenmalig een groot bedrag. In het artikel over rente op rente legde ik al uit hoe dit werkt. Klaar om ook aan de slag te gaan met kleine besparingen die op de lange termijn een groot verschil gaan maken?

10x besparen zonder moeite!

Natuurlijk zijn dit maar een aantal voorbeelden van hoe je geld kunt besparen in je dagelijkse uitgaven. Heb je zelf nog meer tips om te besparen zonder moeite? Deel ze dan met iedereen in de comments!

Thuisbezorgd, Foodora, Deliveroo etc.

Vaak als we het thuis druk hebben is het makkelijk om tegen elkaar te zeggen: ik heb geen zin in koken, zullen we wat bestellen? Ongezien slipt dat erin en kan dit best wel een gewoonte worden! Stel dat je in plaats van 2x per maand eten bestellen gewoon lekker zelf gaat koken en hiermee per keer €10 bespaard. Dit komt neer op €20 per maand. Deze €20 euro besparing op maandelijkse basis kan lijden tot een extra vermogen van €3.460 over 10 jaar wanneer je dit geld maandelijks opzij zet op een beleggersrekening met 7% rendement. Extra bonus: zelf koken is vaak ook een stuk gezonder!

Totale besparing in 10 jaar tijd: €3.460

Geen TV meer

Misschien zijn wij hippies, of wat je het ook maar noemt tegenwoordig, maar wij hebben thuis dus geen televisie. Say what?! Ja, echt waar! We missen hem ook totaal niet, we kijken eigenlijk voornamelijk Netflix op onze laptop of naar NPO online. Stel je koopt elke 5 jaar een nieuwe televisie voor €300 euro (ik moest echt even opzoeken wat redelijk was.. Maar over de €1000 ging me te ver, we zijn nu eenmaal op budget!). Nu een nieuwe TV van €300 en over 5 jaar een nieuwe TV van €350 (inflatie enzo…) levert je over 10 jaar een besparing op van €1081 (again, gemiddeld rendement op beleggingen van 7% genomen). Nu is dat waarschijnlijk niet het enigste. Vaak scheelt een internet only abonnement wel €10 per maand in vergelijking met een pakket met TV aansluiting. Deze €10 per maand is in 10 jaar tijd €1.730 waard.

Totale besparing in 10 jaar tijd: €2.811

Lees ook: Wij hebben geen auto!

Geen droger

Waarom heb je een droger nodig terwijl je kleding ook gewoon droog wordt aan het wasrek? Geen droger hebben en gebruiken is beter voor het milieu en zorgt er ook nog eens voor dat je kleding langer meegaat! Stel je zou vandaag een nieuwe droger kopen: €300. Over 10 jaar is die €300 wel €590 waard, bijna een verdubbeling! Daarnaast verbruikt een droger ook nog eens elektriciteit. Afhankelijk van het type droger dat je koopt kost het gebruik ervan gemiddeld €0,15 – €0,20 per keer. Stel je gebruikt hem nu 4x per week (want ja, toch wel handig zo’n ding!)  Dat is een besparing van €0,60 per week. Niet echt om over naar huis te schrijven natuurlijk. Maar over 10 jaar met rente-op-rente komt dit neer op €451,20. Dat is wel weer een ander verhaal natuurlijk!

Totale besparing in 10 jaar tijd: €1.041,20

Rood staan

Ai! Het is even krap deze maand en je kunt niet anders dan een paar dagen rood staan op je rekening, die hypotheek moet immers wel betaald worden! Stel je staat €750 euro rood. Het percentage rente wat je hierover betaald verschilt per bank tussen de 9% – 13,9%. Stel we gaan er tussenin zitten en moeten hierover 11,5% op jaarbasis betalen. €750 euro rood staan kost je in dit geval €0,24 per dag. Niet veel, maar het tikt behoorlijk aan. Het is natuurlijk compleet zonde om dit te moeten betalen. Je geldzaken heb je nog niet compleet op orde en daardoor sta je elke maand wel 1 week €750 euro rood. Deze €1,65 per maand vertaald zich in €285,45 over 10 jaar.

Totale besparing in 10 jaar: €285,45

Geen krant

Op het internet is alles te vinden, en anders hebben we altijd nog nieuwsuur. We hebben zelf thuis geen krant (= zonde van de bomen!) en dat bespaart ons best veel geld. Stel we zouden een nrc next zaterdag abonnement hebben (elke zaterdag papieren krant + elke dag online) welke normaal gesproken €30 per maand kost. Dat scheelt nogal veel geld om die niet te hebben! Hetzelfde geldt natuurlijk voor tijdschriften etc.

Totale besparing in 10 jaar: €5.190

Lees ook: Het boodschappenbudget

2x per week boodschappen doen in plaats van elke dag

Als we thuis elke dag boodschappen zouden moeten doen komt er elke keer wel weer iets lekkers in het mandje te liggen. Variërend van koekjes €0,65 tot luxe chocolade van €2,75 (Tony Chocolonely is nou eenmaal onweerstaanbaar..). Nu we nog maar 2x per week boodschappen doen (en met een lijstje!!) halen we nog maar 2x per week iets lekkers. Beter voor onze gezondheid maar ook voor onze portemonnee. Hiermee besparen we gemiddeld €5 per week, naast de besparingen die we hebben door boodschappen te doen met een lijstje en een handige eet planning te maken.

Totale besparing in 10 jaar: €3.760

Het licht uit!

Oke, ik geef toe, tegenwoordig met alle led lampen is de besparing van altijd achter je kont het licht uitdoen wel afgenomen. Stel je neemt de meest basic ledlamp van de Ikea welke 5W per uur verbruikt. Een kWh kost €0,21. Wanneer je elke dag 3 led lampen voor een uur vergeet uit te doen komt dit neer op 5,5 kWh op jaarbasis en dus op €1,16 per jaar. Oke, niet echt een besparing, ik weet het. Maar toch is het goed voor het milieu als we ze uit doen 😉 (P.s. heb je je gloeilampen nog niet vervangen? Nu wordt het wel een keer tijd hoor!!)

Voor de grap nog even: de totale besparing in 10 jaar is €16,03

Lees ook: Welke verzekeringen zijn nodig?

Geen onnodige verzekeringen

Vorig jaar ben je op die geweldige reis geweest van 3 weken naar Australie. Hier had je een paar jaar voor gespaard. Daardoor ga je dit jaar bijna niet op vakantie en blijf je voornamelijk thuis in Nederland. Toch ben je die reisverzekering vergeten op te zeggen, oeps! Met een extra annuleringsverzekering erbij is dit al gauw €10 per maand. Nu heb je hem waarschijnlijk over een paar jaar wel weer nodig, maar toch hou ik me even aan de stelregel: een maandelijkse besparing x 173 = besparing in 10 jaar tijd.

De totale besparing in 10 jaar: €1.730

Minimalistische kledingkast

Ik ben groot fan van minimalisme. Het brengt ons dichter bij wat echt belangrijk is in het leven (and you guessed it, dat is niet consumeren!). Dit is voor mij nu een typisch voorbeeld van besparen zonder moeite. Sinds ik ben begonnen met het toepassen van een minimalistische kledingkast heeft mij dit veel geld bespaard. Nog steeds geef ik volgens sommigen veel uit aan kleding, maar goed, ieder zijn eigen keuzes, toch? Wanneer dit niet op mijn pad was gekomen had ik gemakkelijk €125 – €150 per maand uit kunnen geven aan kleding en schoenen, zeker wanneer ik nog werkte. Nu is dit mede door die minimalistische kledingkast uitgekomen op gemiddeld €90 per maand. Een besparing van €35 per maand dus.. Als ik hier nog maar meer af zou weten de pluizen…

De totale besparing in 10 jaar: €6.055

Lees ook: Challenge: €30 uitgeven aan kleding & schoenen in 3 maanden!

Zelf brood bakken

Oke, deze laatste is niet zozeer een besparing als wel iets wat ik de laatste tijd erg leuk vind. Zelf brood bakken! Dit is een beetje ontstaan omdat we minder plastic wilden gaan gebruiken, maar nu heb ik ontdekt dat dit echt iets meditatiefs is voor mij. 10 minuten deeg kneden brengt rust, elke keer dezelfde beweging maken, even niet na te hoeven denken. Eerst kochten we elke week van die voorverpakte ciabattina bij de Appie en aten we dit wel 2x per week. Gezamelijk dus zo’n €1,38 per week. Again, geen bedrag om over naar huis te schrijven. Maar van een pak meel van 1 kg (a €0,39) en een beetje gist (a €0,60) kunnen we makkelijk voor 3 weken broodjes bakken. Een besparing van een kleine euro per week dus. Maar wel een enorm leuke euro om te doen!

De totale besparing in 10 jaar: €752.

Conclusie besparen zonder moeite

Ik denk dat we hieruit wel zien dat je met kleine besparingen (besparen zonder moeite omdat het een gewoonte wordt!) die misschien maar een paar euro per week structureel besparen al een heel eind komt! Ben je ook al overtuigd? Nu natuurlijk nog wel volhouden om die besparingen dan ook daadwerkelijk over te boeken naar die beleggersrekening van je… Succes en vergeet niet andere bespaartips te delen! 🙂

Vond je dit een nuttig artikel? Bewaar hem dan op Pinterest: