Skip to content

14 Comments

 1. Audrey
  oktober 23, 2020 @ 8:31 am

  Goed gedaan! Alleen is het natuurlijk niet alleen maar mindset, he. Als je een veel lager inkomen hebt dan jullie, dan is 50% wegzetten toch een heel ander verhaal.

  Reply

  • Saska @ Finance Monkey
   oktober 23, 2020 @ 4:46 pm

   Dat ben ik niet helemaal met je eens… Het draait allemaal om keuzes maken. Bij een veel lager inkomen heb je weer recht op allerlei toeslagen. Bijvoorbeeld: Als je dan wel een auto voor de deur neer zet, dan blijft er minder over. Ja, wij hebben een hoog inkomen, maar hebben wel besloten geen auto te nemen. Dat zijn de keuzes die ervoor zorgen dat we die 50% halen. Ja, we hebben een hoog inkomen, maar besloten buiten de randstad gaan wonen (dus meer reistijd), maar wel een goedkoper huis.

   Ik vind het heel makkelijk om te zeggen dat het met lage inkomens per definitie niet kan, dan doen die mensen zichzelf echt te kort. Ik weet zeker dat er veel mensen zijn die met een laag inkomen ook een mooi bedrag per maand kunnen sparen en beleggen. Dat hangt allemaal af van juiste en slimme keuzes maken. We kunnen denk ik met z’n allen veel leren van mensen met lage inkomens, want ze hebben vaak veel trucjes om voor lage bedragen veel waarde te kunnen krijgen. Heb niet de stelling dat iets niet kan, maar ga je afvragen hoe je het dan wel voor elkaar kunt krijgen.

   Daarnaast zit veel in het leven niet in geld. Laatst sprak ik iemand die zei dat je niet perse uit eten hoeft, maar je kunt ook gewoon gaan picknicken in de duinen, net zo romantisch en gezellig! Daar ben ik het helemaal mee eens 🙂

   Reply

  • Ingrid
   oktober 25, 2020 @ 10:07 am

   Precies zo denk ik er ook over.
   Dit is voor veel mensen niet haalbaar al ga je nog zo goed met je geld om.
   Er zijn ook inkomens die net overal buiten vallen en geen recht hebben op allerlei toeslagen.
   Dit is iets te makkelijk gezegd.
   Fijn dat jullie het zo goed hebben, maar veel mensen hebben het veel moeilijker.

   Reply

 2. Floortje
  oktober 23, 2020 @ 4:19 pm

  Gefeliciteerd! Mooie mijlpaal en iets waar je terecht heel trots op mag zijn.
  Volledig mee eens dat je niet al het leuks hoeft te laten, als je wilt sparen en/of beleggen. Gaat allemaal om keuzes maken.
  Ben eigenlijk wel benieuwd hoe je hebt berekend wat jullie uiteindelijk nodig hebben en hoe je nu dan weet dat je op 10% zit. Beleggingen fluctueren natuurlijk best wat..

  Reply

  • Saska @ Finance Monkey
   oktober 23, 2020 @ 4:34 pm

   Dankjewel! 🙂 Ik heb hiervoor de 4% regel toegepast, waarbij je 25x je maandelijkse uitgaven tijdens FIRE belegd moet hebben om elk jaar 4% te kunnen onttrekken uit je beleggingsportfolio om van rond te kunnen komen. Het klopt inderdaad dat deze fluctueren, ik ben dan ook uitgegaan van de stand van afgelopen zondag 🙂

   Stel, je hebt €25.000 per jaar nodig wanneer je financieel onafhankelijk bent (dat is dan al gecorrigeerd voor inflatie e.d.), dan zou je een beleggingsportfolio nodig hebben van €625.000. Als je in dit geval €62.500 aan beleggingen hebt, dan ben je dus al voor 10% financieel onafhankelijk.

   Reply

   • Floortje
    oktober 23, 2020 @ 8:14 pm

    Bedankt! Ik zal me er eens in verdiepen.

    Reply

 3. Luxe of Zuinig
  oktober 23, 2020 @ 6:20 pm

  Kijk dat is nou inderdaad goed nieuws! Zelf 33 en inmiddels op 36% FO (datum 1 januari 2020). Dit jaar gaan we echt een knaller maken qua stijging gezien we zoveel meer geld opzij hebben kunnen zetten door het missen van vakantie, maar ook de juiste beslissing van extra inleggen in maart toen de beurs dipte.
  Ik ben dan ook erg benieuwd hoe wij ervoor staan op 1 januari 2021. Dan mag ik het pas weer voor mijzelf berekenen 😉

  Reply

  • Saska @ Finance Monkey
   oktober 24, 2020 @ 4:59 pm

   Netjes! Gaat echt snel dus! 🙂 Haha wel heel verstandig om dat niet elke maand te berekenen inderdaad 🙂

   Reply

 4. Ingrid
  oktober 25, 2020 @ 7:23 pm

  Saska bedoel je soms 50% beleggen van 2 inkomens ?
  Dan kan ik het begrijpen, want dan heb je nog altijd 1 inkomen vrij te besteden, maar dit is iets anders dan 50% beleggen van 1 inkomen.

  Reply

  • Saska @ Finance Monkey
   oktober 26, 2020 @ 6:37 am

   Hi Ingrid,
   Zowel mijn vriend als ik beleggen allebei 50% van ons inkomen. Feitelijk gaat er dus 1 inkomen per maand in geheel naar beleggen 🙂

   Reply

 5. Kim
  november 1, 2020 @ 12:56 pm

  Zeker absoluut iets in trots op te zijn, maar de stelling dat een dergelijk resultaat enkel afhankelijk is van een mindset, is vermoedelijk een stelling waar veel mensen tegen in het verweer komen. En dergelijke mindset is een voorwaarde, absoluut geen garantie tot een groots resultaat. Hoe passend een mindset is, voor een hoop mensen, inclusief mijzelf als alleenverdiener, zijn dergelijke spaarpercentages niet weggelegd
  Helaas.

  Reply

 6. Jolanda
  november 6, 2020 @ 1:13 pm

  Hallo Saska,
  Mooi resultaat, je mag zeker trots zijn op jezelf.

  Reply

 7. Yolanda Kuijpers
  december 28, 2020 @ 8:03 pm

  Hallo Saskia,

  Wat zijn jullie goed bezig! Leuk om te lezen.
  Het ligt aan de keuzes die je maakt en de offers die je bereidt bent te doen hoeveel je maandelijks apart kunt zetten.
  Zelf zet ik ook iets meer dan de helft van mijn inkomen weg en ik verdien niet veel. Heb zelfs recht op zorgtoeslag. Hoor steeds vaker mensen dat zij dat met hun inkomen niet kunnen, maar over het algemeen willen ze er niets voor inleveren.

  Ik hoop dat jullie je doel snel halen.

  Reply

  • Saska @ Finance Monkey
   december 29, 2020 @ 5:31 pm

   Wat inspirerend Yolanda! Het zijn inderdaad de keuzes die je maakt, maar dat is de moeilijke weg 🙂 Voor wat hoort wat zullen we maar zeggen! 🙂 Wat is jou droom om te doen met het geld wat je opzij zet?

   Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *